Zajedno protiv klimatskih promjena

Cilj projekta je da doprinese unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju za javnost Forsa

1201 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma o partnerstvu, Foto: Fors Montenegro
Sa potpisivanja sporazuma o partnerstvu, Foto: Fors Montenegro

Zahvaljujući projektu “Zajednički odgovor” koji realizuje NVO “Fors Montenegro”, u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar, službe zaštite i spasavanja dobiće adekvatnu opremu, a biće organizovane i obuke vezane za unapređenje pripremljenosti za upravljanje rizicima od nepogoda.

Planirana je i kampanja informisanja stanovništva o glavnim rizicima u prekograničnom području, kao i unapređenje prekogranične saradnje u pomenutoj oblasti.

”Cilj projekta je da doprinese unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju za javnost Forsa.

Projekat, koji je sa realizacijom počeo 1. jula, traje dvije godine, a u Crnoj Gori će se sprovoditi u opštinama Pljevlja, Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Petnjica i Danilovgrad.

Povodom početka realizacije projekta u Mostaru je upriličeno potpisivanje sporazuma o partnerstvu.

Projekat “Zajednički odgovor” finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je preko 590.000 eura, od čega je EU obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi oko 255.000 eura, od čega je doprinos EU 213.000 eura.

Bonus video: