Šćepanović: Još nije donijeta Odluka u predmetu žalbe Kusovca

"Pravna argumentacija na osnovu kojih se donosi odluka Suda daje se se u obrazloženju odluke, koja može biti dostupna javnosti tek nakon njenog donošenja i dostavljanja učesnicima u postupku"

3747 pregleda 0 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Šćepanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović saopštio je da još nije donijeta Odluka u predmetu žalbe bivšeg glavnog urednika Pobjede Srđana Kusovca, na presudu Višeg suda kojom je osuđen da plati po po 5.000 eura novinarkama Milki Tadić Mijović i Mileni Perović, zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, zbog serije tekstova u tom listu kojima su one vrijeđane a koji sadrže i govor mržnje.

On se oglasio povodom teksta "Bez većine za žalbu Srđana Kusovca" objavljenom 12. jula na Portalu Vijesti.

Povezani članci

12. Jul 2022.

Bez većine za žalbu Srđana Kusovca

Ustavni sud ranije nije imao većinu da odluči o žalbi Kusovca.

Saopštenje Šćepanovića prenosimo integralno:

"Nakon čitanja Vašeg teksta pod naslovom "Bez većine za žalbu Srđana Kusovca", ne mogu a da ne primjetim da se nijeste zvanično obratili Ustavnom sudu Crne Gore za dobijanje pouzdane i jedino relevantne informacije u vezi predmeta o kojem pišete.

Ukazujem da u predmetu o kojem izvještavate još uvijek nije donijeta Odluka, pa, u skladu sa odredbama iz člana 104 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore, predlog odluke predstavlja povjerljivu ustavnosudsku dokumentaciju, te pristup nije dozvoljen nikome izvan kruga sudija i ustavnosudskih savjetnika.

Radi objektivnog informisanja javnosti, takođe, ukazujem Vam na to, da sudija izvjestilac ne donosi "rješenje o odbijanju presude", kako ste Vi to pogrešno naveli u Vašem tekstu, već Ustavni sud ili Vijeće Ustavnog suda donosi odluku o usvajanju ili odbijanju ustavne žalbe, kada jednoglasno ili potrebnom većinom prihvati predlog sudije izvjestioca.

Pravna argumentacija na osnovu kojih se donosi odluka Suda daje se se u obrazloženju odluke, koja može biti dostupna javnosti tek nakon njenog donošenja i dostavljanja učesnicima u postupku.

Pravni razlozi su, nadam se da ćete se složiti, od presudne važnosti za svaku odluku Suda, pa i za odluku u konkretnom slučaju, kada bude donijeta", poručio je Šćepanović.

Bonus video: