Centralna proslava Dana državnosti u Bijelom Polju

"Nepokorna Crna Gora prva ustala i dala primjer mnogo većima i jačima"

“Crna Gora je na oltar slobode položila 17.000 žrtava, u Drugom svjetskom ratu poginulo je preko 7.000 boraca, njih 153 proglašeni su narodnim herojima”, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović

31682 pregleda 24 komentar(a)
Sa akademije, Foto: Jadrankla Ćetković
Sa akademije, Foto: Jadrankla Ćetković
Ažurirano: 13.07.2022. 16:58h

Centralnoj proslavi Dana državnosti i obilježavanju 81. godine od 13. Jula 13. jula 1941. – dana ustanka i početka borbe protiv fašizma, u Bijelom Polju, pored SUBNOR-a i predstavnika Opštine Bijelo Polje, prisustvovao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Među zvanicama je bio i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović.

Proslavi na gradskom trgu prisustvovali su i predstavnici Vlade Crne Gore, poslanici u Skupštini, čelnici političkih partija i boračkih organizacija iz Crne Gore i bivših jugoslovenskih republika.

Predsjednik bjelopoljske Opštine Petar Smolović je rekao da je 13. jula nepokorna Crna Gora ustala prva i dala primjer mogo većim i jačima, podsjećajući da je “tirjanstvu stati nogom za vrat”, ljudska dužnost najsvetija.

“Crna Gora je na oltar slobode položila 17.000 žrtava, u Drugom svjetskom ratu poginulo je preko 7.000 boraca, njih 153 proglašeni su narodnim herojima. A Bjelopoljci su pristupili narodnooslobodilačkom pokretu kao pripadnici različitih nacija i vjeroipovjesti vođeni revolucionarnom idejom slobode, pravde i jednakosti”, kazao je Smolović, dodajući da je nacionalizam najopakija bolest čovječanstva, a njen termalni stadijum fašizam sa kojim je borba neprestana.

Smolović
Smolovićfoto: Jadranka Ćetković

Smolović je istakao da događaji kakav je 13. jul - posjedovanje tradicionalnih moralnih i etičkih vrijednosti, krunisanih hrabrošću, te duhovna vertikala nepokornosti, ostati upamćeni kao podvig, koji je zadivio čovječanstvo.

“Ta iskra iz crnogorskog kamena zapalila je vatru antifašističke borbe u porobljenoj Evropi", zaključio je Smolović.

Prisutnim zvanicama obratio se i predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Zuvdija Hodžić.

„Dok su se drugi borili za slobodu – Crnogorci su svoju neprestano branili. Dok su drugi sanjali o životu u slobodi, u Crnoj Gori se u njoj živjelo“, poručio je Hodžić.

foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je istakao da je Trinaestojulski ustanak najveći datum u crnogorskoj istoriji

„Taj 13. jul 1941. vizionarski je potvrdio riječi Petra I i svojom veličanstvenošću crnogorski narod u svijetu proslavio“, kazao je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Na centralnoj proslavi Dana dražvnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda, danas u Bijelom Polju zaslužnim borcima Narodnoslobodilačkog rata uručene su i medalje „Borac protiv fašizma“.

Ovo odlikovanje dobili su zaslužni borci – dr Rajko Stevović, Tule Međedović, Marko Vojinović, a priznanje je dodijeljeno i SUNBOR-u Crne Gore. Priznanja „Borac protiv fašizma“ na svečanoj akademiji „Vječna je Crna Gora“ uručili su predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović i Zehra Balić iz UBNOR-a Bijelo Polje.

foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U bogatom kulturno umjetničkom programu su učestvovali i Gradski hor, KUD Tekstilac i crnogorski muzičar Dejan Škuletić.

Večeras će se u Bijelom Polju održati I koncert pod nazivom "Neka pjeva Crna Gora" a proslave Dana državnosti biće održane i u drugim crnogorskim gradovima.