Građani tri opštine blokirali put Andrijevica-Berane

Mještani su odavno nezadovoljni stanjem puta starog 100 godina, iako je od velikog značaja

12358 pregleda 8 komentar(a)
Sa blokade puta, Foto: Privatna arhiva
Sa blokade puta, Foto: Privatna arhiva

Građani Andrijevice, Murina, Plava i Gusinja blokirali su danas magistralni put Andrijevica-Berane, tražeći da se rekonstruiše stari put od Andrijevice do Kolašina, preko Trešnjevika, u dužini 36 kilometara, umjesto korišćenja postojećeg, dugog oko 100 kilometara.

Mještani su odavno nezadovoljni stanjem puta starog 100 godina, iako je od velikog značaja i zbog brojnih prirodnih ljepota.

Milija Asanović je kazao da su ogorčeni zbog diskriminacije i zapostavljanja građana nekoliko opština sa sjevera Crne Gore, naglašavajući da je putna infrastruktura tog dijela sjevera od velikog značaja za Andrijevicu, Murino, Plav i Gusinje, koji su godinama zaboravljeni i zapostavljeni od svih vlada koje vode državu posljednjih pola vijeka.

“Putni pravac Andrijevica-Mateševo je skoro neprohodan za manja vozila, pa građani koji se upute na novi autoput sa sjevera prema centralnom dijelu Crne Gore moraju ići putem koji je duži oko 70 kilometara. Ta dionica puta je od velikog značaja za nas, ovaj dio države ima mnogo lijepih planina na kojima su ljudi počeli da se bave seoskim i planinskim turizmom, ima mnogo poljoprivrednih gazdinstava koje se bave i stočarstvom. Tim ljudima kao i turistima koji bi obišli ove divne krajeve a i lokalnom stanovništvu ovaj putni pravac je neophodan i jedina brza veza sa novim autoputem o čijoj izgradnji smo maštali zadnjih trideset godina”, kazao je Asanović.

Građani traže od Vlade i premijera Dritana Abazovića da posjete taj dio sjevera i čuju glas građana.

Ukoliko im se niko ne obrati, građani će nastaviti sa protestima i blokadama glavnih saobraćajnica.

Oni podsjećaju da je prije par mjeseci iz Uprave za saobraćaj saopšteno da će ove godine uložiti više od million i po eura za rekonstrukciju puta, koja se, kažu Andrijevičani, nije desila još od kada je asfaltiran 1986. godine.

Bonus video: