Carević ne može da legalizuje petospratnicu

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj odbio je zahtjev gradonačelnika Budve da legalizuje dio svoje porodične kuće u naselju Dubovica.

8166 pregleda 16 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Vuk Lajović
Marko Carević, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj odbio je zahtjev gradonačelnika Budve Marka Carevića da legalizuje dio svoje petospratne porodične kuće u naselju Dubovica.

Kako se navodi u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, zahtjev prvog čovjeka Budve odbijen je kao neuredan.

”Kako je pregledom podnesenog zahtjeva utvrđeno da nije dostavljena dokumentacija propisano Zakonom o prostornom planiranju i izgradnji objekata, podnosilac zahtjeva je pozvan u skladu sa zakonom o upravnom postupku da u roku od 30 dana dostavi Elaborat premjera izvedenog stanja bespravnog objekta, fotografije svih fasada, dokaz o zabilježbi postojećeg objekta u katastarskoj evidenciji…. Imajući u vidu da Carević u ostavljenom, kao ni u produženom roku i pored upozorenja na posljedice propuštanja nije dostavio traženu dokumentaciju, to je saglasno odredbama Zakona o upravnom postupku zahtjev obijen”, piše između ostalog u rješenju opštinskog Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj.

Carević je još u februaru podnio zahtjev u kome je naznačio da ima građevinsku dozvolu za dio stambene zgrade, te da za to plaća i porez.

Uvidom u list nepokretnosti na petospratnicu je upisan teret da su podrum, te treći, četvrti sprat i potkrovlje građeni bez odobrenja, što je ukupno 380 kvadrata.

Naime, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za katastar i imovinu, u podrumu se nalazi poslovni prostor od 120 kvadrata, a na trećem i četvrtom spratu stambeni prostori od po 68 i 42 kvadrata, kao i nestambeni prostori od po 13 kvadrata. U potkrovlju za koji, takođe, nema dozvolu, je stambeni prostor od 56 kvadrata.

Na spisku onih koji su nelegalno gradili u Budvi, a koji su pdonijeli zahtjeve za legalizaciju nalaze se brojni političari, hotelijeri i ugostitelji…. Legalizacija čeka na donošenja Plana generalne regulacije, tako da su za gro zahtjeva, kojih ima više od tri hiljade, postupci prekinuti do donošenja tog dokumenta.

Porodična kuća Carevića je u u međuvremenu založena, kao i još nekoliko nekretnina u njegovom i vlasništvu sinovljeve građevinske kompanije “Carinvest” na ime kredita od 3,4 miliona eura.

Riječ je o milionskom zaduženju kojim su sa druge strane preuzeta milionska dugovanja kompanije “Safiro beach resort”, firme koja je vlasnik atraktivne zemlje od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma na kojoj turska kompanija “Mia investment” planira gradnju dvije kule od po 15 i 16 spratova.

”Carinvest RS” iz Novog Sada je u vlasništvu “Carinvesta” iz Kotora, koji je u vlasništvu Milana Carevića, sina gradonačelnika Budve, je upisala teret na zemlju i pokrenula postupak izvršenja.

S druge strane, firma “Safiro Beach Resort” iz Podgorica predala je Privrednom sudu Crne Gore predlog o utvrđivanju privremene mjere kojom traže da ovaj sud zabrani kompaniji “Carinvest RS” iz Novog Sada sprovođenje postupka izvršenja i vansudske prodaje javnim nadmetanjem nepokretnosti u Budvi u vlasništvu “Safiro Beach Resort”.

Novosadska kompanija je zbog spornog duga od oko 4,3 miliona eura pokrenula hipoteke na ovim nekretninama kod Jadranskog sajma.

Bonus video: