Vode sve manje u Vidrovanu: Nivo na nikšićkom izvorištu za 20 odsto niži nego prošle godine

"Potrošnja vode je, u odnosu na zimski period, duplirana, a potrašnja ide uzlaznom putanjom posebno u ranim jutarnjim satima, od šest do devet ujutro, kao i od 18 do 23 časa"

11556 pregleda 9 komentar(a)
Željko Cicmil, Foto: Svetlana Mandić
Željko Cicmil, Foto: Svetlana Mandić

Iako je nivo vode na izvorištu Vidrovan, zbog loše hidrološke situacije za 20 odsto niži u odnosu na uporedni period prošle godine, direktor nikšićkog JP Vodovod i kanalizacija Željko Cicmil ističe da je vodosnabdijevanje za sada redovno, kao i da će eventualne restrikcije primijeniti tek ukoliko budu morali.

"Još nijesu uključena dva bunarska sistema na Pokloncima i Blacama, ali čim se za tim ukaže prilika koristićemo i Poklonce. Potrošnja vode je, u odnosu na zimski period, duplirana, a potrašnja ide uzlaznom putanjom posebno u ranim jutarnjim satima, od šest do devet ujutro, kao i od 18 do 23 časa", kazao je Cicmil.

U prigradskim i seoskim područjima situacija je teža i to iz dva razloga - zbog tehničkih nedostataka i zbog neracionalnog trošenja vode. Pritisak u cijevima na crpnoj stanici na Duklu je šest bara, a na kraju mreže ispod bara, i taj problem se može adekvatno riješiti jedino kompletnom rekonstrukcijom mreže.

Što se tiče neracionalnog, kao i nelegalnog trošenja vode, Cicmil je kazao da su oformili dvije ekipe koje vrše kontrolu kako nelegalnih potrošača, tako i onih koji neracionalno troše vodu. Očekuju podršku i Komunalne policije i najavljuje da će svi nelegalni potrošači biti procesuirani.

Bonus video: