Nikšićki mališani u "Alisinoj zemlji čuda"

Mališani iz vrtića potrudili su se da u Alisin svijet uđu sa adekvatnim kostimima, a Medin i njeni saradnici vodili su ih kroz jedinstvenu bajku – kroz “zečju rupu”, industrijski muzej, viktorijansko doba, ali i da osjete draž engleske čajanke
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2017. 14:04h

Zahvajujući "Otvorenim danima nauke“, prof. Gordani Medin i njenom timu, zaposlenima u nikšićkom Tehnopolisu, kao i ateljeu „Egziperi“, nikšićki mališani naredna tri dana imaće priliku da prožive čuveni roman Luisa Kerola „Alisa u zemlji čuda“.

Interaktivna izložba zamišljena je tako da djeci iz vrtića i osnovnih škola omogući jedinstveno putovanje kroz prostor i vrijeme, a da kroz razgovor o fizici, elektronici, istoriji, književnosti I tehnologiji, nauče nešto više o počecima industrijske revolucije.

“Pošto je suština ovogodišnjih ‘Dana nauke’ povezivanje nauke i umjetnosti, pokušala sam da neke naučne koncepte povežem zajedno sa ‘Alisom u zemlji čuda’ koja je ogromno bogastvo informacija. Oko pola godine sam pravila koncept u glavi, a za realizaciju mi je bilo potrebno tri mjeseca”, kazala je Medin.

Mališani iz vrtića potrudili su se da u Alisin svijet uđu sa adekvatnim kostimima, a Medin i njeni saradnici vodili su ih kroz jedinstvenu bajku – kroz “zečju rupu”, industrijski muzej, viktorijansko doba, ali i da osjete draž engleske čajanke.

“U tom perodu svi su bili poete. Tada se javljaju prvi naznaci kvantne fizike, iskrivljenog prostora. Djeca će imati priliku da vide i igru sjenki , a ulogu fotografa Kerola odigraće Miloš Zvicer koji će im objasniti cijeli postupak nastajanja fotografije. Uvešćemo ih i u crne rupe, mašinu vremena, ali i u virtuelnu realnost gdje će moći da komuniciraju sa Alisom”, objasnila je Medin.

Đorđije Brkuljan, program menadžer u Tehnopolisu, kazao je da su se potrudili da djeca krenu Alisinom putanjom za bijelim zecom i usput da zastanu i rješavaju matematička pitanja, zagonetke, da odigraju elektronske igre i zavire u virtuelni svijet. Izložba je otvorena do 11. oktobra od deset do 18 časova.

Galerija

Bonus video: