Zeković: Policija postaje izvor nesigurnosti, hitno reagovati na to

"Nacionalističke i ekstremističke skupine u Nikšiću, od kojih mnoge promovišu i nadmoć svetosavlja nad drugima, su pod posebnom zaštitom lokalnih policijskih starješina a u javnosti je dominantan utisak da iz sjedišta Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova nemaju gotovo nikakav uticaj na djelovanje tamošnjeg Centra bezbjednosti", smatra Zeković

8811 pregleda 42 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je Upravu policije i Centar bezbjednosti Nikšić da saopšte šta su preduzeli povodom prijava koje su neposredno u službenim prostorijama policije podnijeli građani Esad Gegić i Milan Mrvošević iz Nikšića i Bećo Medunjanin iz Zagreba.

Aktivista za ljudska prava i koordinator te NVO Aleksandar Zeković kazao je da Gegić i Medunjanin posjetili svog prijatelja Milana Mrvoševića, a kada su sjeli u dvorište njegove kuće, "Mrvoševićev prvi komšija Radovan Kavaja je sa nekog muzičkog uređaja glasno puštio pjesmu "Kukaju Turci, leleču bule", te da su shvatili poruku komšije i u namjeri da spriječe dalje probleme, Gegić i Medunjanin su napustili Mrvoševiće".

"Kada je Gegić ušao u svoje vozilo primijetio je da mu, iz pravca kuće iz koje se puštala nacionalistička pjesma, prilazi jedna osoba koja mu je dobačila “Jesi li ti onaj što je psovao srpsku majku”. Gegić je na to odgovorio da ga je zamijenio sa nekim. Pokušao je da se što prije udalji ali se vozilo ugasilo dok je prelazio preko neravnog, neasfaltiranog, puta. Ova osoba ga je sustigla, rekla mu “Jebem ti majku, prebiću te, zaklaću te” i dva puta ga, kroz otvoreni prozor, udario u stisnutom pesnicom u predjelu ramena. U vozilu sa Gegićem nalazio se i Medunjanin. Čim su pokrenuli vozilo uputili su se u stanicu policije i prijavili napad", navodi se u saopštenju Zekovića.

Prema njegovim riječima "Kavaja je i ranije bezupješno prijavljivan policiji, kada je uznemiravao Aleksandru Radoman Kovačević, građansku aktivistkinju i jednu od vođa nedavnih antivladinih proteta".

"Nacionalističke i ekstremističke skupine u Nikšiću, od kojih mnoge promovišu i nadmoć svetosavlja nad drugima, su pod posebnom zaštitom lokalnih policijskih starješina a u javnosti je dominantan utisak da iz sjedišta Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova nemaju gotovo nikakav uticaj na djelovanje tamošnjeg Centra bezbjednosti", smatra Zeković.

Kako je kazao, ponašanje policije u cjelini izaziva nesigurnost kod građana, "naročito kod pripadnika manjinskih naroda i zajednica, što odgovara ekstremističkim grupama da nastave i pojačaju svoje djelovanje, negativne i klevetničke kampanje kako bi njihov život učinile nepodnošljivim u Crnoj Gori".

Bonus video: