Od maja niklo desetine ilegalnih objekata na Žabljaku

”Komunalno Žabljak nije ažurno u njihovom rješavanju, zbog čega imamo nemile situacije - u turističkom području mještani nemaju ni puta ni vode”, kazali su iz KOR-a

14933 pregleda 20 komentar(a)
Žabljak (ilustracija), Foto: Shutterstock
Žabljak (ilustracija), Foto: Shutterstock

Mještani UNESCO zaštićenih naselja Ivan Do, Bosača, Razvršje, Motički Gaj, Virak, Tepca, kao i većine naselja na teritoriji Opštine Žabljak, godinama trpe ogromnu štetu zbog loše infrastrukture, puteva, divlje gradnje, a ovih dana i zbog uništavanja ionako loših puteva teškom mehanizacijom raznoraznih izvođača radova.

To je su za “Vijesti” kazali iz NVO Koalicija za održivi razvoj (KOR), dodajući da je stanje takvo, “da izgleda da se izvođači radova trude da zarad interesa ‘legalnog’ devastatora, pričine što više štete lokalnom stanovništvu”.

Tvrde i da uzalud zovu nadležne službe, do kojih je, kako kažu, teško doći, ali i da “i u prvoj zoni UNESCO zaštite ilegalna gradnja uzela maha, jer ne postoji strah od inspekcije, niti krivične odgovornosti”.

”U prvoj zoni UNESCO zaštite započela je gradnja objekta čvrste gradnje, uz samo Barno jezero. Dok uspijemo da dobijemo nadležne inspekcije, gradnja će biti završena, što se već dešavalo. Da pojasnimo, kada hoćete da se obratite Komunalnoj policiji u Opštini Žabljak, morate preći niz barijera. Obično broj koji ste pozvali nije u funkciji ili je isključen, ili vam se jave i kažu ‘trenutno sam na odmoru pa nazovite kolegu’, a možda vas i upute da im se obratite putem emaila, za koji tvrde da je dostupan na web stranici opštine, ali nije”, kazali su iz KOR-a.

Objašnjavaju i šta im se, u praksi, dešavalo kada nakon svih tih koraka dođu do broja inspektora za sjever Crne Gore, proslijede im fotografije i podatke iz Urbanističkog plana “koji ukazuju na ilegalnu gradnju”.

”Dobijete sledeće odgovore: ‘petak je i ne izlazimo na teren prije ponedeljka’, ‘na sahrani sam, pozovite kasnije’... Možda vam i odgovore da su podaci proslijeđeni nadležnoj inspekciji i da ćete biti obavješteni o preduzetim koracima, ali nas nikada nisu obavijestili. Sve ovo krije jedan dublji problem, a to je nepoštovanje i nesprovođenje ratifikovanih međunarodnih sporazuma koji nas obavezuju da se na određen način staramo o zaštiti UNESCO prirodne baštine. Ni zakonodavna, sudska ni izvršna vlast kao da ne žele da jednom za svagda zaustave divlju gradnju u najljepšim predjelima, a do sada niko nije snosio ni političku ni krivičnu odgovornost za sudjelovanje u devastaciji prostora Crne Gore”, saopštili su iz te NVO.

Oni ističu da je obraćanje Komunalnoj inspekciji postalo uzaludno, čak i kada nastanu problemi na vodovodnoj i putnoj infrastrukturi:

”Komunalno Žabljak nije ažurno u njihovom rješavanju, zbog čega imamo nemile situacije - u turističkom području mještani nemaju ni puta ni vode”, kazali su iz KOR-a.

Dodaju da je od početka maja na teritoriji Opštine Žabljak “niklo” oko stotinu ilegalnih objekata.

”Naravno, oni su i nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu, pa uz one koji su isto uradili u ranijem periodu, sada broj ilegalnih priključaka na vodovodnu mrežu, parira broju legalnih. Najveći broj ilegalnih priključaka je u naseljima koja su zvanično unutar granica UNESCO prirodne baštine. U nedostatku odgovornosti I kontrole nadležnih institucija, raste korupcija koja uz pohlepu vodi do organizovanog kriminala”, ističu iz te nevladine organizacije. D. P.

Bonus video: