Kolašinski Trg opet uređuju

Nakon uklanjanja igrališta, počeli radovi, koliko će koštati građane - još nije saopšteno

8159 pregleda 8 komentar(a)
Trg Vukmana Kruščića, Foto: Dragana Šćepanović
Trg Vukmana Kruščića, Foto: Dragana Šćepanović

Uređenje prostora na kolašinskom Trgu Vukmana Kruščića na kojem je skoro deset mjeseci bilo plastično dječje igralište počelo je ovog vikenda.

Igralište je odlukom predsjednice Opštine Marte Šćepanović uklonjeno prije desetak dana i biće smješteno u parku pored hotela “Bjanka”.

Opština je gradski park, koji nije opštinski već 19 godina, minulih dana uređivala.

Kako su ranije saopštili iz kabineta predsjednice, dio parka su dobili besplatno na korišćenje od aktuelnog zakupca.

Postavljanje igrališta na jednom od dva gradska trga u septembru prošle godine, izazvalo je burne rekacije grupe Kolašinaca, intervenciju Komunalne policije, ali i najavu krivične prijave zbog “devastiranja” prostora.

Ipak, nadležni Sekretarijat bio je istrajan, pa je igralište postavljeno pred samu jesen.

Uklonjene su granitne kockice s dijela trga, izlivena betonska ploča površine 110 kvadrata, postavljena podloga, a potom i mobilijar.

Pojedini Kolašinci su tvrdili da su postavljanjem “šarene plastike” značajno narušene ambijentalne i arhitektonske vrijednosti, zaklonjen Spomenik Veljku Vlahoviću i da nije bezbjedno za korišćenje jer ne postoji zaštitna ograda prema prometnoj ulici.

To je bio i zaključak predsjednice Šćepanović, kada je riješila da izmjesti mobilijar.

”Otkako je postavljeno, dječje igralište na Trgu Vukmana Kruščića u Kolašinu, meta je brojnih kritika građanki i građana, u prvom redu roditelja. Oni od prvog dana ukazuju Opštini na nefunkcionalnost tog privremenog objekta, koji ne samo da na toj lokaciji nije bezbjedan za najmlađe sugrađane, već prema ocjeni pojedinih stručnjaka narušava i arhitektonske i ambijentalne vrijednosti tog prostora”, saopšteno je iz njenog kabineta prije nekoliko sedmica.

Igralište će, saopštili su iz Opštine, biti premješteno na novu lokaciju, “zdraviju, pristupačniju i bezbjedniju za sve njegove korisnike”.

Nakon uklanjanja igrališta, dio Trga opet treba urediti, a koliko će to koštati građane - još nije saopšteno.

Prije postavljanja igrališta iz Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj rekli su da za taj objekat “postoji sva potrebna dokumentacija, uključujući i urbanističko-tehničke uslove”.

Lokacija na Trgu Vukmana Kruščića je Programom privremnih objekata planirana za dječje igralište.

Novac iz budžeta, 10.000 eura, za igralište je obezbijeđen zahvaljujući amandmanu odbornika Demokrata.

Međutim, u njihovom amandmanu se ne pominje lokacija.

U amandmanu su naglasili i da kompletan prostor namijenjen djeci treba oplemeniti ukrasnim drvećem, žbunjem i drugim biljnim vrstama, ili ograditi adekvatnom ogradom čime bi se dodatno povećala bezbjednost boravka djece na igralištu.

Ništa od toga nije urađeno na Trgu za deset mjeseci.

Bonus video: