Piva pruža mnogo više od raftinga Tarom

U Parku prirode nastoje da promovišu aktivan vid odmora, prije svega planinarenje, a ovog ljeta obnovili su i kajakašku regatu...

16046 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa regate, Foto: PP Piva
Detalj sa regate, Foto: PP Piva

Kada se pomenu Piva i ljetnja turistička sezona, prva asocijacija je rafting na Tari.

Međutim, u Parku prirode (PP) “Piva” nastoje da turistima pokažu da imaju da ponude mnogo više od splavarenja.

Zbog toga sve češće promovišu aktivan vid odmora, prije svega planinarenje, a ovog ljeta obnovili su i kajakašku regatu koja je prvi put organizovana prije deset godina.

”Organizovali smo časove kajaka za sve ljubitelje kajakinga, a školom je rukovodio licencirani instruktor kajaka Srđan Vuković. Nakon toga organizovali smo kajakašku regatu na Pivskom jezeru, a učestvovali su kajakaši iz Plužina, Nikšića, Podgorice i Bileće. Regata je organizovana od gradske plaže u Plužinama do Podvođa. Učešće je uzelo tridesetak učesnika, a među njima i članovi kajakaškog kluba ‘KPublishajak sport’ iz Podgorice”, kazao je Dušan Radojičić iz PP “Piva”.

U saradnji s planinarskim klubom (PK) “Bioč” organizavali su uspon na Maglić, na dva njegova najviša vrha - prvi koji je visok 2389 metara nadmorske visine i nalazi se u Crnoj Gori i tri metra niži u Bosni i Hercegovini.

”Maglić je jedan od najljepših vrhova na prostoru Parka i opštine Plužine, dok takozvani Mali Maglić predstavlja najviši vrh BiH. Posebnu atrakciju ove staze predstavlja vidikovac Šarene lastve, s kojeg se pruža nestvaran pogled na Trnovačko jezero, srce planina. Planinarski klub ‘Bioč’ organizovao je i uspon na Štit, jedan od najljepših vrhova na Durmitoru”, kazao je Radojičić.

Trnovačko jezero
Trnovačko jezerofoto: PP Piva

I u narednom periodu, kako je istakao, PP “Piva” i PK “Bioč” organizovaće planinarske pohode na vrhove na području opštine Plužine i u okruženju, poput uspona na Veliki Vitao, najviši vrh Parka, zatim na Volujak, Suvor, Jajac, vrhove Durmitora...

Planinarske ture adut
Planinarske ture adut foto: PP Piva

”Ovakve manifestacije, poput kajakinga i planinarskih pohoda, su od velikog značaja za turističku promociju Parka prirode ‘Piva’ i opštine Plužine, ali i omogućavaju da turisti upotpune boravak u našoj opštini. Pored turističkih atrakcija, tu je i bogat kulturno-zabavni program koji svake godine organizujemo tokom ljeta, pa je tako i ove godine”, istakao je Radojičić.

Do kraja mjeseca planirani su koncerti Dejana Matića, Amadeus benda, pjesnički susreti “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, Dani pastrmke...

”Mjesec jul je u znaku Dana opštine Plužine, koji se obilježava 4. avgusta, tako da će tokom druge polovine mjeseca biti organizovane mnoge kulturno-sportske manifestacije poput turnira u malom fudbalu, tradicionalnog planinarskog uspona na Prutaš, koncerta na gradskom amfiteatru.”

Sve to će, nadaju se iz PP “Piva”, pomoći da što više turista ovoga ljeta za odmor izabere upravo Pivu.

”Turistička sezona je na zavidnom nivou. Najveći broj turista dolazi iz Izraela, Poljske, Belgije i Češke. Pored njih, veliki broj turista dolazi iz Zapadne Evrope. Svi oni su oduševljeni nestvarnom ljepotom Pive, Pivskim jezerom, vidikovcima, planinskim vrhovima”, istakao je Radojičić.

Bonus video: