Treće kolo Prvenstva Crne Gore u sportskom ribolovu u disciplini mušičarenje održano u NP Biogradska gora

“Nadam da ce flajfišing zaživjeti na našem podneblju i da će posjetioci našeg parka prepoznati ovaj vid sporta i početi masovnije da ga primjenjuju. Flajfišing ili ribolov na mušicu (mušičarenje) je sportska disciplina, koja zahtijeva vrhunsku formu, spretnost, strpljenje i opremu..."

5602 pregleda 5 komentar(a)
Foto: NP Biogradska gora
Foto: NP Biogradska gora

Poslije trećeg kola Državnog Prvenstva Crne Gore u sportskom ribolovu, u disciplini mušičarenje - flajfišing, koje je juče odžano u NP Biogradska gora, vodeći na tabeli u pojedinačnoj konkurenciji je Kolašinac Ivica Rajković, u ekipnoj konkurenciji prvi je SRK "Plavsko jezero" iz Plava.

U prvenstvu, koje organizuje Savez sportsko ribolovnih organizacija (SSRO), učestvuje devet crnogorskih ekipa sa 27 takmičar. Najveću ribu, dugu 44 cm, tokom trećeg kola, koje se odvijalo u tri sesije na Biogradskom jezeru i na rijeci Tari, kako je kazao predsjednik SSRO Petar Vučinić, juče je ulovio Arso Jeremić iz SRK "Maniro".

Prema riječima Marije Dulović, direktorica NP Biogradska gora, takmičenje u sportskom ribolovu je dio tradicije NP Biogradska gora.

“ Nadam da ce flajfišing zaživjeti na našem podneblju i da će posjetioci našeg parka prepoznati ovaj vid sporta i početi masovnije da ga primjenjuju. Flajfišing ili ribolov na mušicu (mušičarenje) je sportska disciplina, koja zahtijeva vrhunsku formu, spretnost, strpljenje i opremu, koja je lakša od standarne za ribolov. Zauzvrat, flajfišing pruža relaksaciju, pojačava koncentraciju i fizičku spretnost i opšte blagostanje organizma. Riba koja se ulovi, pregleda se, uslika i brzo vrati nazad u vodu. To je pravi sportski duh”, rekla je ona.

Doprinos Biogradske gore turističkom imidžu Kolašina, prema riječima Radmile Šuković iz kabineta predsjednice Opštine, je nemjerljiv. Ona je rekla da je "Sportsko ljeto u Nacionalnim parkovima” jedna od originalnih manifestacija, koje na najbolji način promovišu vrijednosti kolašinske turističke ponude.

“Kolašin je grad koji decenijama živi sa NP Biogradska gora. Imamo tu privilegiju da smo komšije i partneri, da smo ista adresa moćnih turističkih, ekoloških, naučnih poruka koje kreću iz Biogradske prašume .Kolašin ima tradiciju majstora ribolova i strasti ribolova. Biogradsko jezero je uvijek bio prostor posebnog nadmetanja ribolovca i ribe. Tome je posebnu misiju humanosti i prirodnosti dalo pravilo flajfišinga, kojim se postižu dva cilja, ribolovac je potvrdio svoje majstorstvo a riba je vraćena vodi i životu”, kazala je ona.

Rekordna posjeta NP Biogradska gora

Direktorica NP Biogradska gora podsjetila je da JPNPCG ove godin, prvi put pokrenulo kampanju “Sportsko ljeto u Nacionalnim parkovima” , koja podrzamijeva brojne manifestacije i u NP Durmitor, NP Lovcen i NP Skadarsko jezero.

Dulović je kazala i da je rekordna posjecenost u Biogradskoj gori bila 14. jul, kada je prodato 1.400 ulaznica. Broj posjetilaca je tog dana, objašnjava ona, bio i veći jer se ulaznice ne naplaćuju djeci.

U NP Biogradska gora, kaže Dulović, beskompromisno su posvećeni primarnom cilju zaštite prirode i njenih ekosistema. Prema riječima direktorice, dobri rezultati su posljedica dobre saradnje sa lokalnim i državnim strukturama, to jest, relaventnim institucijama i organizacijama.

Od početka sezone u Biogradskoj gori bilo je 24.000 posjetilaca, pa u NP očekuju da će ove godine nadmašiti rezultate iz pretprošle.

Bonus video: