Coinis: Kuća Vujovića imala je status ruševine i prepoznata je kao objekat koji predstavlja opasnost za prolaznike

Tvrde i da je prije uklanjanja objekta pet timova dalo procjenu da je uklanjanje neophodno

16484 pregleda 11 komentar(a)
Rušenje Kuće Vujovića, Foto: Jelena Radulović
Rušenje Kuće Vujovića, Foto: Jelena Radulović

Kuća Vujovića imala je status ruševine i prepoznata je kao objekat koji predstavlja opasnost za prolaznike, saopšteno je "Vijestima" iz firme "Coinis".

Kuća Vujovića u Bokeškoj ulici u Podgorici srušena je u nedjelju, a "Coinis" sa firmom "Corner Construction" na toj lokaciji planira izgradnju petospratne poslovne zgrade.

Zbog rušenja kuće Vujovića, Glavni grad je podnio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv investitora i više drugih pravnih i lica koja su nadležna za odobravanje gradnje i izgradnje i nadzor.

Iz "Coinisa" su dodali da su sve aktivnosti "u skladu sa projektnom dokumentacijom i zakonom", te da je "projekat nove zgrade napravljen tako da čuva originalni izgled" kuće Vujovića.

Kazali su i da će u potpunosti zadržati njenu prepoznatljivu fasadu.

Poslovni objekat "Coinisa" i "Corner Constructiona" projektovan je na urbanističkim parcelama UP36, UP37 i UP38, u zahvatu UP-a "Nova varoš - Blok E", koje se nalaze na katastarskoj parceli 3857, KO Podgorica II, ukupne površine 571,42 kvadratna metra. Objekat je projektovan na osnovu urbanističko-tehničkih uslova koje je krajem 2021. izdao Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Podgorica.

Iz "Coinisa" su "Vijestima" rekli da su sve uradili u skladu sa zakonom i da su "odgovorno pristupili svakom koraku, prateći savjete struke i poštujući sve regulative".

Dodali su i da su kuća i zemljište u privatnom vlasništvu "Corner Constructiona", firme sa kojom na uglu Bokeške i Ulice Stanka Dragojevića grade petospratnicu.

"Kuća nema status kulturnog dobra, što se može provjeriti u Zavodu za zaštitu spomenika. Po važećem urbanističkom projektu je imala status ruševine i prepoznata je kao objekat koji predstavlja opasnost za prolaznike, što potvrđuje elaborat o uklanjanju objekta", kazali su "Vijestima" i dodali da su u projekat izgradnje buduće poslovne zgrade "ušli veoma odgovorno".

Tvrde i da je prije uklanjanja objekta pet timova dalo procjenu da je uklanjanje neophodno.

"Planer koji je radio urbanistički projekat, projektant koji je radio na osnovu uslova iz urbanističkog projekta, glavni državni arhitekta koji je dao saglasnost na idejno rješenje, revident koji je kontrolisao glavni projekat, Direktorat za inspekcijske poslove Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma kod kojeg je izvršena prijava gradnje", kazali su iz "Coinisa".

Dodali su i da su sa firmom "Corner Construction" angažovali još i statičare, arhitekte, građevinske inžinjere i da su "nakon temeljne analize objekta svi bili saglasni da ne postoji bezbjedan način da se kuća Vujovića sačuva i ispod nje, po važećem DUP-u, izgradi obavezna javna garaža".

"Kompanije ‘Coinis’ i ‘Corner Construction’ nisu odgovorne za katastrofalno stanje u kojem je bila kuća Vujovića više decenija i za veliku nebrigu i nemar koji je ova kuća pretrpjela i koji su doveli do nestabilnosti objekta, što potvrđuje mišljenje građevinskih inženjera. Procjena statičara je da je objekat kuća Vujovića nebezbjedan i da predstavlja opasnost za pješake i prolaznike koji se nalaze u okolini... Projekat nove zgrade je napravljen tako da čuva originalni izgled i u potpunosti ćemo zadržati njenu prepoznatljivu fasadu", kazali su "Vijestima".

Bonus video: