Crno na bijelo: U najkraćem roku pristupiti izradi registra osoba sa autizmom

Poslanici Miloš Konatar i Srđan Pavićević u Skupštini Crne Gore razgovarali sa roditeljima, predstavnicima Fondacije "Ognjen Rakočević", NVO "Staze" i Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore "NARDOS"

2937 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Skupštini, Foto: GP URA
Sa sastanka u Skupštini, Foto: GP URA

Registar djece i osoba sa autizmom mora postojati kako bi se konačno donijela ozbiljna strategija pomoći djeci i roditeljima-starateljima kroz sisteme zdravstva, školstva i socijalne pomoći, saopšteno je iz poslaničkog kluba "Crno na bijelo".

Kako se navodi u njihovom saopštenju poslanici ovog kluba Miloš Konatar i Srđan Pavićević u Skupštini Crne Gore su razgovarali sa roditeljima, predstavnicima Fondacije "Ognjen Rakočević", NVO "Staze" i Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore "NARDOS".

Predstavnici organizacija i roditelja osoba sa autizmom upoznali su poslanike sa problemima sa kojima se svakodnevno susreću i naglasili da u Crnoj Gori ne postoji pomenuti registar djece i osoba sa autizmom, kao ni tačan podatak koji je to broj stručnih lica i organizacija koji se bave pružanjem podrške i pomoći toj ranjivoj kategoriji društva, kao i njihovim roditeljima-starateljima, navodi se u sapoštenju.

"Iz tog razloga, smatramo da je u najkraćem roku potrebno pristupiti izradi registra. Uz pomoć njega, konačno bi bio poznat broj djece sa autizmom, a time bi se moglo planirati dalje djelovanje, u smislu potrebnog kadra za tretmane koji su ovoj djeci potrebni i svega ostalog što ide uz to, kako bi im omogućili da napreduju i budu adekvatno integrisani", dodali su iz poslaničkog kluba "Crno na bijelo".

Poslanici GP URA i CIVIS, kako piše u saopštenju, iskazali su puno razumijevanje i podršku ovoj inicijativi i najavili Predlog izmjena zakona i dalje aktivnosti kako bi se ovo pitanje što prije našlo na dnevnom redu Skupštine Crne Gore.

Bonus video: