"iz dva razloga protestujemo zbog saopštenja"

HRA: URA krši pretpostavku nevinosti, neistina je da svi "dižu buku" u vezi Temeljnog ugovora da bi se izbjegla pravda

"Upozoravamo da se do pravde ne može "preko koljena", kršenjem pravila i procedura na kojima se zasnivaju i Crna Gora i Evropska unija čije se članstvo priželjkuje"

7160 pregleda 15 komentar(a)
HRA, Foto: HRA
HRA, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da iz dva razloga protestuje zbog jučerašnjeg saopštenja Građanskog pokreta URA.

"Prvi je to što se njime krši pretpostavka nevinosti, a drugi je neistinita tvrdnja da svi koji "dižu buku" u vezi Temeljnog ugovora to čine da bi se izbjegla pravda", ističe se u saopštenju HRA.

Iz GP URA su juče povodom hapšenja službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića i izdavanja naloga za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, poručili da "buka koja se danima unazad stvara oko Temeljnog ugovora nije buka radi toga - to je buka radi pravde i onih koji bi tim diskursom da je izbjegnu".

Iz HRA su dodali da je razumljivo da svi koji žele dobro Crnoj Gori podržavaju aktivan rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ali da podrška koja im se pruža mora biti u skladu sa osnovnim načelima pravičnog postupka.

"Pročitajte saopštenje URA u produžetku, a onda i član 3 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, koji glasi: (1) Svako se smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda. (2) Državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pravila iz stava 1 ovog člana i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti", piše u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli da "što se tiče politikantske ocjene URA da se onakvom Temeljnom ugovoru sa SPC protive samo oni koji bi da se izbjegne pravda, pozivamo sve da pročitaju primjedbe koji je Akcija za ljudska prava na taj tekst podnijela premijeru i ministru pravde i ministru ljudskih prava".

"S indignacijom odbacujemo tvrdnje da su naše primjedbe na Temeljni ugovor političke i da su date da bi bilo ko izbjegao pravdu. To su obične populističke floskule koje mogu samo da obeshrabre javni dijalog i građanski aktivizam. Šteta. Na kraju upozoravamo da se do pravde ne može "preko koljena", kršenjem pravila i procedura na kojima se zasnivaju i Crna Gora i Evropska unija čije se članstvo priželjkuje", zaključuje se u saopštenju HRA.