Tvrde da prevoz imaju samo na papiru

Mještani Bioče, Gojvića, Poda, Srđevca, Pašića polja i Zatona tvrde da nemaju liniju, iz “Novoprevoza” kažu suprotno i da se radi o inatu koji sprovodi drugi auto prevoznik, “Veletrans” koji to demantuje

7425 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Bioča, Gojvića, Poda, Srđevca, Pašića polja i Zatona ogorčeni su zbog ukidanja prevoza na liniji Bioča - Bijelo Polje, koji nemaju od početka juna, odnosno kraja školske godine.

Iz “Novoprevoza”, međutim, kažu da postoji više linija koje svakodnevno vrše prevoz putnika, i da se radi o čistom inatu potpomognutom od strane lokalnih funkcionera.

Kako su kazali mještani, do kraja školske godine prevoz je obavljao “Veletrans” i “Novoprevoz”. “Veletrans” je ukinuo liniju, jer nije dobio produženje licencu, a na tom tenderu “Novoprevoz” je dobio te linije, ali ih sada ne održava.

Hamo Erović je kazao da je moguće da te linije ima na papiru ali da ih ne održavaju, jer te autobusa oni ne viđaju, “ukoliko nisu neki koji lete vazduhom”.

”Ali zato znamo da od Poda dajemo 20 eura za taksi do Bijelog Polja. Više puta smo se obraćali i žalili nadležnim službama, kao i peticijom Opštini, tražeći da se obezbijedi prevoz učenika i ljudi sa ovih prostora. Nažalost, sve je ostalo na obećanjima”, kazao je Erović.

U tim krajevima, priča Erović, veći dio stanovnika, naročito mlađih, je odselio za inostranstvo, dok je ostao dio djece i starijih domaćinstava.

”Teško nam je ovako da živimo i tražimo što prije da se riješi naš problem. I mojoj djeci sam savjetovao da čim završe školu idu “trbuhom za kruhom”. Sva omladina koja je napunila 18 godina otišla je odavde. Mi koji smo ostali, živimo od izbora do izbora, od 50 eura koje dobijemo da glasamo i na kraju nas svi zaborave. Čim prođu izbori iščeznu obećanja i poslije toga nas više niko ne poznaje”, kazao je Erović.

Miko Vuković iz “Novoprevoza” je kazao da nije tačno da ne idu linije do Bioče.

”Imamo vožnje u 5.15 časova, u 7, 9.30, 10, 13.3 h, zatim u 14.15, 15, 16.40 i 17 časova, i još četiri đačka polaska kada rade škole”.

Iz Novoprevoza “Vijestima” je saopšteno da se radi o inatu koji sprovodi drugi auto prevoznik, “Veletrans”, uz pomoć lokalnog Sekterarijata.

”Radi se o čistom inatu koji sprovodi vlasnik “Veletransa”, koji ima jednog zaposlenog, i koji je vozio na divlje do Bioče, uz podršku sekretara Sekreatijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj bjelopoljske Opštine. Bio je tender u aprilu, ali prije toga je opštinski Sekretarijat dodjelio linije prema Bioči bez tendera drugom prevozniku, koji je vozio dvije godine. Teško je zamisliti ali dvije godine je taj prevoznik vršio nezakonito prevoz putnika, jer mu je to omogućeno iz Opštine. Na zvaničnom tenderu u aprilu linije je dobio Novoprevoz”, saopšteno je Vijestima iz Novoprevoza.

Vlasnik “Veletransa” Vladimir Šunjevarić, međutim, kazao je da nije tačno da je dvije godine vozio nezakoto, već da za sve polaske ima saglasnost Opštine, za šta posjeduje i dokaze, niti je tačno da mu bilo ko iz Sekretarijata “namješta” bilo šta.

”Na toj relaciji vršim prevoz od septembra prošle godine jer su me kontaktirali mještani, žaleći se da nemaju prevoz, jer je autoprevoznik ‘Simon’, sa kojim su se do tada vozili, otišao u stečaj. Mi smo krenuli sa tom linijom kako bi izašli u susret mještanima i učenicima, i odmah se obratili Opštini za saglasnost, koju smo dobili do tendera aprila 2022. Dovešću vam veliki broj mještana koji će potvrditi da tih linija i polazaka o kojima pričaju iz Novoprevoza uopšte nema, osim što održava možda jednu liniju “, kazao je on.

Mještani Bioča, Poda i Srđevca kažu da se nadaju da će linije koje su dobijene tenderom uskoro početi da rade.

Bonus video: