Jovanović za "Vijesti": Neću dozvoliti uticaj na tužioce, bez obzira na adrese sa kojih pokušaji dolaze

Komentarišući za "Vijesti" posljednje akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ovanović je rekla da je od glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića, za kojeg je ponovila da je "profesionalac koji je u svom radu prepoznat isključivo po rezultatima rada", i očekivala konkretne rezultate kada ga je Tužilačkom savjetu predložila za GST

26260 pregleda 15 komentar(a)
Jovanović, Foto: Luka Zeković
Jovanović, Foto: Luka Zeković

Vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke (VDT) Maja Jovanović kazala je "Vijestima" da neće dozvoliti bilo kakav uticaj na državne tužioce, bez obzira na adrese sa kojih pokušaji takvih uticaja dolaze.

Ona je to rekla upitana da prokomentariše pritiske na tužilaštvo koji su posljednjih dana učestali - saopštenja vinogradara, političara, partija, državnika, vjerskih zvaničnika... ali i njihovo "kićenje" rezultatima tužilaštva.

"Kao predsjednica Tužilačkog savjeta podsjećam da smo nedavno pozvali visoke javne funkcionere i političare da se uzdrže od javnih istupa koji imaju prizvuk poziva državnim tužiocima da donesu ili ne donesu određenu odluku u okviru svojih ovlašćenja, kao i da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje kao sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i Državnog tužilaštva", kazala je ona.

Jovanovićeva napominje da su istovremeno ohrabrili državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koje se iznose u javnosti, nastave da unapređuju rezultate u gonjenju učinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

"Ja to isto činim i ovog puta uz jasnu poruku da kao v. d. VDT-a neću dozvoliti bilo kakav uticaj na državne tužioce bez obzira na adrese sa kojih pokušaji takvih uticaja dolaze. Sve one koji pružaju deklarativnu podršku Državnom tužilaštvu pozivam da tu podršku i konkretizuju kroz neophodno poboljšanje uslova u kojima državni tužioci rade", kazala je Jovanovićeva.

Komentarišući za "Vijesti" posljednje akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Jovanović je rekla da je od glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića, za kojeg je ponovila da je "profesionalac koji je u svom radu prepoznat isključivo po rezultatima rada", i očekivala konkretne rezultate kada ga je Tužilačkom savjetu predložila za GST.

Istakla je da je njemu i svim ostalim tužiocima postavila jasan zahtjev - da od njih i u budućnosti očekuje konkretne rezultate, a sve one koji im posljednjih dana “pružaju deklarativnu podršku” pozvala je da je i konkretizuju kroz neophodno poboljšanje uslova u kojima državni tužioci rade.

"Svjedoci smo da ti rezultati u prethodnom periodu ne izostaju što potvrđuje opravdanost mog predloga i podrške članova Tužilačkog savjeta da upravo gospodin Novović bude izabran na funkciju glavnog specijalnog tužioca. Da budem konkretna - u potpunosti podržavam rad glavnog specijalnog tužioca i naravno da sam zadovoljna dosadašnjim rezultatima. Pred glavnog specijalnog i sve druge državne tužioce postavljen je jasan zahtjev da od njih i u budućnosti očekujem konkretne rezultate. Nastojaćemo da državnotužilačka organizacija i u narednom periodu bude prepoznata isključivo po rezultatima svog rada", rekla je Jovanović "Vijestima".

Istakla je i da je apsolutno zadovoljna radom specijalnog tužioca Zorana Vučinića, koji je sa svojim timom, za manje od tri mjeseca, završio predmet ponovo formiran u maju, u kom je uhapšen službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović.

”Smatram da se rezultati danonoćnog posvećenog rada moraju pohvaliti i koristim priliku da upravo to i učinim. Istovremeno koristim priliku da istaknem da državni tužioci u svim državnim tužilaštvima posvećeno svakodnevno rade, ali da taj njihov rad često ne bude zapažen od strane javnosti, zbog čega ćemo isticanjem i njihovog rada nastojati da doprinesemo da se percepcija o Državnom tužilaštvu poboljša”, kazala je ona.

Bonus video: