Neravnopravan položaj djece u centrima

Različit odnos države prema ustanovama koje su osnovale lokalne samouprave, u odnosu na one čiji je osnivač država

2156 pregleda 0 komentar(a)
Dom “Mladost” u Bijeloj, Foto: Shutterstock
Dom “Mladost” u Bijeloj, Foto: Shutterstock

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala je preporuku Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) da preduzme mjere u cilju ujednačavanja načina finansiranja uslugi dnevnog boravka za djecu sa smetnjama u razvoju, kako bi se omogućilo njihovo nesmetano funkcionisanje.

Pedstavnici institucije su u aprilu obišli dva dnevna centra u Herceg Novom – Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Sutorina i Dječji dom “Mladost” Bijela, jednog koji je osnovala lokalna samouprava i drugog čiji je osnivač država.

Zapaženo je neujednačeno finansiranje usluga koje pružaju ove ustanove, te problemi sa kojima se suočavaju zbog toga, a što bi moglo da dovede u pitanje ostvarivanja prava korisnika. Takođe su upoznati da je neujednačena i participacija roditelja, odnosno staratelja u ove dvije ustanove, a neposredno su se uvjerili da participaciju roditelja – staratelja naplaćuje Dječji dom “Mladost”.

Upućivanje korisnika u ova dva centra vrši tamošnji Centar za socijalni rad.

Ministarstvo je rješenjem iz avgusta 2021. utvrdilo cijenu usluge dnevni boravak koju pruža Dječji dom “Mladost” od 2,19 eura po satu. Opština je u decembru iste godibne donijela pravilnik za Dnevni centar Sutorina, gdje sat po korisniku se naplaćuje 7,27 eura.

”Rješenja se razlikuju u odnosu na to u koju ustanovu dijete se upućuje, da korisnici u Dječjem domu ‘Mladost’ participiraju u cijeni usluge, a da nadležno ministarstvo participira po 150 eura po korisniku, dok za Dnevni centar u Sutorini u rješenjima se ne navodi participacija korisnika, a od početka 2022 godine taj centar ne dobija participaciju od države”, navodi se u utvrđenim činjenicama.

U njima se navodi da će država, shodno odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje će se primjenjivati od 1. oktobra ove godine, troškove funkcionisanja dnevnih boravaka za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju sufinansirati u svakoj opštini.

”Predstavnici Zaštitnika obišli su veliko broj dnevnih centara, sa čijim rukovodiocima je u čestoj usmenoj komunikaciji i zapažene su različiti pristup finansiranju i različit odnos države prema njima. Primjećuje se, dakle, različito postupanje i funkcionisanje dnevnih centara, odnosno različit odnos države prema onima koje su osnovale lokalne samouprave, u odnosu na one čiji je osnivač država. Nejednakim postupanjem se korisnici usluga dovode u neravnopravan položan i imaju nejednak tretman. Naime u povoljnijem položaju bivaju oni korisnici ustanove koju finansira država”, navodi se u mišljenju koje potpisuje Snežana Mijušković.

Bonus video: