Adžić o dešavanjima u Nikšiću 13. jula: Žal što se nije moglo djelovati preventivno, moglo je i moralo drugačije

"Bez obzira kojoj ideološkoj grupi neko pripada, kojom zastavom se ogrće, kojem Bogu se moli, napad na službeno lice nećemo tolerisati", kazao je Adžić

15037 pregleda 16 komentar(a)
Adžić, Foto: Screenshot/ Televizija Nikšić
Adžić, Foto: Screenshot/ Televizija Nikšić

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je komentarišući dešavanja u Nikšiću 13. jula tokom proslave Dana državnosti, kazao da nosi određenu žal što se nije moglo djelovati preventivno.

"Što se efikasnije nijesu obavili razgovori sa osobama koje su potencijalno mogle da naprave problem, bez obzira sa koje ideološke strane dolazili, jer mislim da smo bili u posjedu velikog broja informacija i da su lica koja su tog dana dominantno pravila problem bila i odranije poznata policiji - neka po svojim kriminalnim aktivnostima, neka radikalnim i ekstremističkim. Dakle, većina njih je bila poznata i zato smatram da je moglo i moralo drugačije", istakao je Adžić u emisiji "Kontakt" RTV Nikšić.

Odgovarajući na pitanje zašto su pripadnici UP dozvolili prolaz grupi kroz Manastirsku ulicu u pravcu Trga, što je bio ključni momenat koji je doveo do nemilih scena i sukoba, on pojašnjava:

"Na više lokacija u Nikšiću toga dana bilo je i više grupa policijskih službenika. Jedna od njih je bila na ulazu u Manastirsku ulicu. Ali građani moraju da znaju da ta grupa policajaca nije imala zadatak da spriječi put prolaznicima, jer su oni čuvali javni red i mir i onemogućavali da se na tom prostoru koji su oni pokrivali desi neki incident. Kordon policajaca bio je na kraju Manastirske, koji je i spriječio direktan sukob ideoloških neistomišljenika", istakao je Adžić.

Formirana je Komisija koja će proispitati djelovanje i postupanje pripadnika MUP-a i da li su sredstva prinude koristili u skladu sa zakonom.

Isto tako, kako dodaje, na događaju su bili i pripadnici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije koji će se izjasniti o djelovanju službenika policije 13. jula u Nikšiću.

"Do danas protiv 34 lica podnijete su krivične prijave, oko 83 lica su identifikovana koja su potencijalno vršila krivična djela. Tokom akcije je povrijeđeno devet policijskih službenika, oštećeno je sedam službenih vozila UP, i za sve to će neko morati da odgovara. Bez obzira kojoj ideološkoj grupi neko pripada, kojom zastavom se ogrće, kojem Bogu se moli, napad na službeno lice nećemo tolerisati", zaključuje Adžić.

Bonus video: