"Kampanjom CKM-a se pripadnici čitave zajednice svode na čistače ulica, donatori da prestanu sa finansiranjem rasizma"

Beriša poručio da je postojao način, da je bilo interesovanja i želje, da se dođe do saznja o romskoj nošnji i da se Romi predstave u njoj. "Ovakav postupak nam ukazuje da duboko ukorijenjeni stereotipi prema Romima i dalje žive pa čak i kod onih koji se navodno zalažu i promovišu vrijednosti građanskog društva"

28923 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama - Phiren Amenca“ osudila je stereotipno i diskriminatorsko predstavljanje pripadnika romske zajednice u sklopu kampanje Crnogorske kulturne mreže (CKM) „Crna Gora bez podjela“.

Na fotografiji kojom se promoviše pomenuti projekat na internet stranici CKM-a, prikazani su predstavnici svih nacionalnih zajednica u svojim tradicionalnim nošnjama osim Roma koji su predstavljeni u radnim uniformama Javnog komunalnog preduzeća.

Povezani članci

21. Jul 2022.

CKM kampanja: Romska nošnja je radna uniforma

Izvršni direktor ove NVO Elvis Beriša kazao je da se ovakvim postupkom, koji je teško opravdati, pripadnici čitave jedne zajednice svode se na čistače ulica čime se zanemaruje čitava njihova istorija, kultura i tradicija koju su uprkos diskriminaciji i siromaštvu uspjeli da sačuvaju.

"Tačno je da je posao u komunalnom preduzeću nažalost najčešće jedina mogućnost da se Romi zaposle pa je zato gotovo rezervisan za njih. Naše reagovanje nije usmjereno na unižavanje posla radnika komunalnih preduzeća koji pošteno rade svoj posao i od toga izdržavaju svoje porodice. Nas brine što je organizatorima ove kampanje prva asocijacija na Rome uniforma komunalnih preduzeća. Plašimo se lakoće sa kojom se koriste stereotipi prema romskoj zajednici koji su gotovo postali prirodna stvar", rekao je Beriša.

Poručio je CKM-u i široj javnosti da romska zajednica ima svoju istoriju, svoj jezik, kulturnu baštinu, te da su naporima čitavog društva u poslednje dvije decenije postignuti su određeni uspjesi u socijalnoj inkluziji Roma.

"Tako danas imamo na desetine svršenih studenata i srednjoškolaca. Romi su zapošljeni, iako u malom broju, i u javnim institucijama, puno je lijepih primjera uspješnih sporstista, umjetnika, mladih ljudi".

Beriša je istakao da Romi imaju svoju tradicionalnu nošnju koja je, kaže Beriša, kao i mnogi drugi segmenti romske kulture nepoznata javnosti, što nije opravdanje za diskriminatorski postupak CKM-a.

"Postojao je način, da je bilo interesovanja i želje, da se dođe do saznja o romskoj nošnji i da se Romi predstave u njoj. Ovakav postupak nam ukazuje da duboko ukorijenjeni stereotipi prema Romima i dalje žive pa čak i kod onih koji se navodno zalažu i promovišu vrijednosti građanskog društva".

Beriša poručuje da je neophodno je preispitati i odgovornost za ovakve postupke i zloupotrebu radnika JP Čistoća od strane rukovodstva JP Čistoća koji su bili upoznati sa ciljevima kampanje i načinom predstavljanja Roma.

Oni će, najavljuje Beriša, podnijeti pritužbu Ombudsmanu za zaštitu od diskriminacije.

Beriša je pozvao sve organizacije i institucije koji namjeravaju da realizuj slične projekte da se obrate njihovoj ili nekoj od drugih romskih organizacija kako bi im kroz informacije o romskoj kulturi pomogli da se slične situacije više ne dešavaju, te donatore da prekinu finansiranje rasizma.

Kampanja CKM-a izazvala je burne reakcije javnosti, a iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava poručili su da se šalje pogrešna poruka i otvoreno diskriminišu Romi i utiče na ukupni društveni ambijent jednakih šansi i mogućnosti za sve građane/građanke Crne Gore.