Uručeni sertifikati za deset pripadnika RE populacije

Kako navode iz NVO Alfa centra, učesnici obuke su osposobljeni za rad na početnim pozicijama u bilo kom sektoru, u zavisnosti od ličnih preferenci i sposobnosti, a znanja i vještine kojima su ovladali moći će da prenose u svojim sredinama, čime je projektom indirektno obuhvaćeno oko 100 pripadnika RE populacije iz lokalne zajednice

1820 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Alfa centar
Foto: NVO Alfa centar

Svečanom dodjelom sertifikata završen je tromjesečni program obuke „solveRE“ koji je realizovala NVO „Alfa centar“, za olakšavanje pristupa tržštu rada pripadnicima romsko-egipćanske (RE) populacije.

Program obuke bio je namijenjen za deset pripadnika RE populacije sa završenim srednjim obrazovanjem.

Program se sastojao od 12 modula, koji su održavani jednom nedjeljno, a sadržaj je bio prilagođen nivou obrazovanja i informisanosti polaznika.

„Teme koje su obrađivane u okviru programa obuke su: korišćenje osnovnih kanala i načina traženja zaposlenja, izrada sadržajnog CV-a (na našem i engleskom jeziku) koji polaznici mogu koristiti prilikom budućih prijava za posao, kao i korišćenje aplikacija koje nude sadržajne obrasce za CV; osnovna pravila usmene i pisane poslovne komunikacje i vještina samopredstavljanja (self-marketing); osnovne administrativne vještine i znanja za kancelarijski rad; osnovna radna prava u Crnoj Gori; mehanizmi prijave kršenja radnih prava u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenu „Alfa centra“.

Sadržaj poslednja dva modula birali su polaznici. Cilj aktivnosti je bio obučiti deset mladih pripadnika RE populacije o korišćenju kanala i načina za traženje zaposlenja, osnovnim radnim pravima, kao i pravilima osnovne poslovne komunikacije i konkretnim administrativnim vještinama neophodnim za poslovni angažman.

foto: NVO Alfa centar

„Budući da je najveći problem za mlade pripadnike RE populacije nezaposlenost i nedostatak prilika za sticanje odgovarajućih znanja i vještina za adekvatan plasman na tržište rada, pomenute tromjesečne obuke i dvije prateće aktivnosti u velikoj mjeri doprinijeći ublažavanju ovog problema“, istakli su iz „Alfa centra“.

Kako navode, učesnici obuke su osposobljeni za rad na početnim pozicijama u bilo kom sektoru, u zavisnosti od ličnih preferenci i sposobnosti, a znanja i vještine kojima su ovladali moći će da prenose u svojim sredinama, čime je projektom indirektno obuhvaćeno oko 100 pripadnika RE populacije iz lokalne zajednice.

„Očekujemo da će najmanje dva učesnika projekta nastaviti dalje školovanje, odnosno upisati se na neki od programa visokog obrazovanja, kao rezultat obuke,“ zaključuje se u saopštenju.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Olakšavanje pristupa tržištu rada za RE populaciju na lokalnom nivou – #solveRE “ koji „Alfa centar“ sprovodi zajedno sa NVO „CAREP“ i uz podršku Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: