"Vijesti" na Vojniku sa vatrogascima i dobrovoljcima: I ranije je gorio, ali sada je spaljena zemlja

Okruženi vatrom i dimom, pripadnici Službe zaštite i spasavanja, zaposleni u Upravi za šume i članovi Lovačkog društva “Dr Zoran Kesler” danima se bore se protiv stihije koja guta kubike šume Jedina prepreka je put koji siječe Vojnik pa se tu požar zaustavlja. Ako vatra pređe taj put, onda je sve sagorjelo do Plužina i Šavnika

25069 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ovo je suva zemlja. Lako je kad je suva zemlja da se vatra proširi, a teško se gasi”, priča Krsto Todorović dok reporterki “Vijesti” pokazuje opožareni Vojnik.

Gdje god se okrenete vatra, dim, pepeo i tuga koliko je šume uništeno. I još će, jer požar je na nepristupačnom terenu pa je jedan dio teško ugasiti, dok se drugi krak već spustio na Javorak.

”Ovo se za 50 godina ne može oporaviti. Sve je mlada šuma, pitoma, gore je bukova šuma. Ne može se ovo samo od sebe zapaliti”, kaže Krsto, kome je prije nekoliko godina požar uništio dobar dio šume.

Sada je, između ostalih, stradala šuma njegovog brata Spasoja.

”Sigurno je preko 20 hiljada kvadrata izgorjelo. Riječ je o pitomoj šumi, cerovoj, grabovoj i jasenovoj. Ima nešto malo i bukove. Bio je požar i prije četiri-pet godina, a ovaj je sad sve dokusurio. Neko je zapalio šumu, nije se sama od sebe zapalila. Kažu da pale radi smrčka, ali ima tu dosta faktora”, kaže Spasoje Todorović dok po obodu šume gasi vatru.

Mora, kaže, da je spriječi, da ne bi prešla put.

”Ako stigne do Žive i Brezana, i gore do Šavnika, onda je sve uništeno”.

Tu su i vatrogasci-spasioci koji svakodnevno po Vojniku gase požar. Krenu na jednu lokaciju, onda ih mještani zovu da je druga kritičnija, a oni se trude da na sve pozive odgovore, da svuda stignu. Znaju oni da je svakom svoja muka najteža, razumiju ljude i kada negoduju, jer bi svi da se vatra ugasi prvo u njihovom ataru. Daju sve od sebe, mada se ponekad čini da idu i preko svojih mogućnosti. Loši šumski putevi prijete da im unište vozila, a vatra da uništi šumu, mada i njima opasnost prijeti od vatrene stihije, jer taman što lokalizuju jedan požar, na drugom kraju izbije novi. Kada se okrenete i pogledate oko sebe čini vam se da čitav Vojnik gori.

požar na Vojniku
foto: Svetlana Mandić

”Već peti dan smo ovdje. Svakog dana je tu po dvadesetak vatrogasaca. Sa jednog terena prelazimo na drugi. Situacija je dosta kritična, a ni uslovi nam ne pogoduju. Vjetar razgori vatru pa je širi dalje, ali dajemo sve od sebe”, kaže Zoran Dragnić dok pokušava sa kolegama, zaposlenima u Upravi za šume i članovima lovačkog društva “Dr Zoran Kesler” da presiječe požar.

Dragnić
Dragnićfoto: Svetlana Mandić

Okruženi vatrom i dimom bore se protiv stihije koja guta kubike i kubike šume. Stradaju i divlje životinje.

Dok su gasili vatru na istočnom rubu, iznenada je stiglo neočekivano rashlađenje jer je helikopter prosuo vodu na najkritičnijem dijelu, kako bi zaustavio širenje požara. Upravo na tom dijelu su bili vatrogasci, lovci, šumari i reporterka “Vijesti”. Nikome nije smetala voda iz helikoptera, niti činjenica da smo svi mokri. Još bi bolje bilo da je pala jaka kiša i ugasila požar.

požar na Vojniku
foto: Svetlana Mandić

”Od kada je požar izbio ovdje smo - gasimo, dežuramo i ne damo vatri da pređe put. Situacija je katastrofa. Samo je spas što ima put koji siječe Vojnik pa se tu požar zaustavlja. Ako pređe ovaj put onda je sve sagorjelo do Plužina i Šavnika i nema spasa”, kaže Milovan Minić, upravnik lovišta Lovačkog društva “Dr Zoran Kesler”.

Kaže da je ogromna površina opožarena i da je riječ o požaru u dužini od četiri kilometra.

”Vojnik je i ranije gorio, ali ne ovako. Sve je ovo ljudski faktor. To jutro je zapaljeno na dnu požarišta, u pet sati ujutro. Mislim da se požari dešavaju i zbog smrčka, ali i zbog branja šuma, tj. koncesija. Ponekim ljudima ne daju da beru, naprave požar i poslije im odobre. Može se ovo zaustaviti samo treba više ljudstva organizovati da dođu da gase. Očekivali smo da nam koncesionari, kao i vlasnici malih pilana, pošalju pomoć u ljudstvu, ali neće niko. Samo onaj ko mora i ko želi”, kategoričan je Minić.

A oni, vatrogasci i šumari i hoće i žele da ugase požar. Samo im vjetar, nepristupačan teren i visoke temperature ne idu naruku.

požar na Vojniku
foto: Svetlana Mandić

”Situacija je vrlo opasna. Umorni smo jer smo svakodnevno na terenu, i danju i noću. Velika je suša, veliki su vjetrovi, velika površina je izgorjela i velika količina šuma. To su neprocjenjivi kubici koji su izgorjeli i vrijednost je velika. Apelujem na mještane i građane da izađu na teren i pomognu nam”, apelovao je Vukomir Ćirković, radnik Uprave za šume PJ Nikšić, koji je bio rame uz rame sa vatrogascima spasiocima.

Ćirković
Ćirkovićfoto: Svetlana Mandić

Druga ekipa vatrogasaca otišla je na Javorak, jer se vatra spustila do saobraćajnice za Žabljak i okolnih kuća, a na putu za Nikšić sreli smo i treću ekipu.

”Ovo je suva zemlja”, reče Krsto Todorović.

Nakon dana provedenog sa nikšićkim vatrogascima, nakon pređenih kilometara šumskog puta, nakon pepela, dima, vatre i uništene šume, nakon gordog Vojnika kome požarima pokušavaju da ubiju dušu, moglo bi se reći: “Ovo je spaljena zemlja”.

Spasoje Todorović
Spasoje Todorovićfoto: Svetlana Mandić

U Nikšiću dnevno gase po desetak požara

Komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić kazao je da su njihove ekipe od izbijanja požara na planini Vojnik stalno na terenu, kao i da pored Vojnika uspijevaju da dnevno ugase i po desetak manjih požara na ostalim lokalitetima.

”Požar se kreće u pravcu magistrale za Žabljak. Imamo pomoć i avio-helikopterske jedinice. Avion je gasio istočni dio požara i možemo reći da je ta strana Vojnika donekle lokalizovana”, kazao je Tadić.

I na nepristupačnom terenu Bogetića juče je izbio požar, koji je prijetio da se proširi, dok je požar na deponiji Mislov do, koji je izbio prošle sedmice, pod kontrolom.

”Avion je jednim naletom ugasio početni požar na Bogetićima. Što se tiče požara na deponiji Mislov do, on je pod kontrolom”, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja.

U Pivi aktivna dva požara

I u opštini Plužine aktivna su dva požara, u selima Zakamen i Brijeg, a vatrogasci daju sve od sebe da ih lokalizuju.

”Imamo aktivan požar u selu Zakamen. Tamo smo svaki dan. Uspjeli smo da odbranimo kuće i pomoćne objekte, ali usljed vjetra požar se proširio na šumu. Imali smo pomoć iz vazduha, gasili su avionom. Imamo i požar u selu Brijeg, koji je takođe aktivan. Dajemo sve od sebe da ga lokalizujemo”, kazao je Mirko Cicmil, komandir plužinske Službe zaštite i spasavanja.

Na primorju gori svakog dana

Većina požara na primorju je lokalizovana, a najteža situacija je bila iznad naselja Zelenika u Herceg Novom.

Požar, koji je izbio prekjuče oko 5 sati u zaleđu kupališta Noki bič na Velikoj plaži u Ulcinju, potpuno je je pod kontrolom, saopštio je "Vijestima" saopštio načelnik službe zaštite i spasavanja Saubih Mehmeti.

Gorjelo je uglavnom nisko i žbunasto rastinje na više od šet hektara, a vatrogascima je zbog jakog vjetra trebalo više od dva sata da ga stave pod kontrolu.

"U gašenju je učestvovalo 12 vatrogasaca sa četri vozila. Treba istaći nesebičnu pomoć naših sugrađana Rifata Suljevića i Željka Barlovića koji su nas opskrbljivali vodom iz svojih cisterni", kazao je Mehmeti.

On nije siguran šta je uzrok požara.

"Ne bih da prejudiciram, ali u pet ujutro teško vatra slučajno može da plane", kazao je on.

Tokom vikenda na području Krtola u opštini Tivat su buknula tri požara, a prekjuče još jedan, ali su svi ekspresno lokalizovani i ugašeni u izuzetno kratkom roku.

Prema riječima Ivana Starčevića iz rukovodstva Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, gorio je električni stub i konzola u naselju Kostići, kante od smeća u naselju Milovići, a dva ozbiljnija požara su buknula, prvo na lokalitetu Vranja Kupa, iznad plaže Movida, a drugi u starim Meštrovićima. Svi požari su od dežurne ekipe i dobrovoljaca, vatrogasaca na čelu sa komandirom Milanom Vukošićem i predsjednikom DVD "Krtoli" Stefanom Kostićem brzo lokalizovani i potpuno ugašeni. Požar iznad Movide bio je najozbiljniji i na toj intervenciji bilo je angažovano 10 vatrogasaca sa dva protivpožarna vozila.

Požar iznad naselja Zelenika u Herceg Novom preksinoć se bio proširio i zahvatio područje, istočno, prema naselju Bunovići i Bjelskim Kruševicama, a situacija na terenu, kako je kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi Zlatko Ćirović, nije baš povoljna. Vatrogasci su juče rano poslali zahtjev Direktoratu za zaštitu i spasavanje da im ponovo odobri letjelicu kako bi pokušali da zaustave požar kako se ne bi proširio. Helikoprer Vojske Crne Gore i juče je pomagao gašenje požara na tom terenu, a prioritet je da se požar ne proširi na Opštinu Kotor.

Bonus video: