CAREP: Najoštrije osuđujemo udžbenički primjer rasizma i diskriminacije

"Ova slika ne doprinosi smanjenju stereotipa i predrasuda, već naprotiv romski narod predstavlja u negativnom svjetlu i još više marginalizuje i izopštava iz crnogorskog društva"

1945 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Facebook CAREP
Foto: Facebook CAREP

Centar za afirmaciju romsko-egipćanske populacije (CAREP) smatra da je Crnogorska kulturna mreža (CKM) pokazala udžbenički primjer rasizma i diskriminacije. Oni su najoštrije osudili poruke koje je CKM poslao fotografijima u okviru projekta "Crna Gora bez podjela".

"Ovi navodni promoteri kulture, koji su 'protiv podjela' oblačenjem građana svih etniciteta u narodne nošnje, a Roma u uniformu gradske čistoće, pokazali su koliko zaista drže do kulturnih i civilizacijskih vrijednosti. Sramna fotografija pokazuje zašto je u Crnoj Gori, prema svim istraživanjima, stepen distance prema Romima najveći kao i da ga zapravo, u velikoj mjeri podgrijavaju i održavaju ovakvi društveni i javni akteri. Zbog ovakvog nedopustivog vrijeđanja Roma, očekujemo i reakciju nadležnih ministarstava, ali i ostatka crnogorske javnosti kojoj su puna usta ravnopravosti i evropskih standarda", navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuju CAREP i NVO "Prima".

Kako naglašavaju, radna odijela Gradske čistoće nijesu i ne smiju da budu obilježje RE populacije.

"Romsku kulturu čini živopisna narodna nošnja, igre i pjesma koju bi realizatori ovog projekta poznavali kada zaista ne bi bilo podjela u crnogorskom društvu. Ova slika ne doprinosi smanjenju stereotipa i predrasuda, već naprotiv romski narod predstavlja u negativnom svjetlu i još više marginalizuje i izopštava iz crnogorskog društva. Zbog toga još jednom, apelujemo na sve, a posebno na medije, da ne dozvoljavaju ovakve propuste i da dodatno ne diskriminišu RE populaciju", poručuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: