DIK: Usvojeni obrasci za podnošenje prigovora u cilju unapređenja zaštite biračkog prava

"DIK je na ovaj način nastavila postupak realizacije preporuka iz Konačnog ODIHR-ovog izvještaja od 2020. godine u kojem se pored ostalog navodi da „treba razmotriti usvajanje proceduralnih smjernica i obrazaca za prigovore”

2562 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je da je dopunila Uputstvo o jedinstvenim obrascima za sprovođenje izbornih radnji u cilju, kako navode, unapređenja zaštite biračkog prava.

Na ovaj način, kako je saopšteno iz DIK-a, će birači i drugi zainteresovani subjekti moći lakše da podnesu prigovore, "budući da su obrascima propisani svi potrebni elementi i forma koju prigovor treba da ima."

"Naime, kako bi biračima bilo olakšano podnošenje prigovora odnosno zaštita biračkog prava DIK je propisala dva obrasca za podnošenje prigovora i to u vezi radnji koje se odnose kako na rad biračkog odbora, ali i na radnje i odluke izbornih komisija. DIK je na ovaj način nastavila postupak realizacije preporuka iz Konačnog ODIHR-ovog izvještaja od 2020. godine u kojem se pored ostalog navodi da „treba razmotriti usvajanje proceduralnih smjernica i obrazaca za prigovore”, navodi se u saopštenju.

Komisija je, kako zaključuju, u prethodnom periodu promijenila više podzakonskih akata, "u cilju unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija koje prate izborni proces."

Bonus video: