Barac: Abazović da povuče Markovića iz ekspertskog tima, u suprotnom ćemo smatrati da ohrabruje homofobiju i mizoginiju

"Advokat Velibor Marković je nevladinim organizacijama, a i široj javnosti, poznat kao advokat koji svoje mizogine, šovinističke i homofobne stavove javno i transparentno iznosi i mržnjom zagađuje javni prostor", navodi se u saopštenju

5521 pregleda 7 komentar(a)
Foto: LGBT Forum Progres
Foto: LGBT Forum Progres

Izvršni direktor LGBT Forum Progres Džon M. Barac pozdravio je u ime ove NVO odluku Tee Gorjanc Prelević da ne uzme učešće u radu stručnog tima koji treba da se bavi radom na temeljnom ugovoru jer se u njemu nalazi advokat Velibor Marković.

On je poručio predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da očekuju korekciju predloga, "u suprotnom smatraćemo da ovim činom ohrabrujete mizoginiju, šovinizam i homofobiju".

"U cjelosti smo saglasni sa konstatacijom gđe Gorjanc Prelević da se „opšte dobro ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena“. Advokat Velibor Marković je nevladinim organizacijama, a i široj javnosti, poznat kao advokat koji svoje mizogine, šovinističke i homofobne stavove javno i transparentno iznosi i mržnjom zagađuje javni prostor", navodi se u saopštenju.

Podsjetio je Abazovića koji je u ekspertski tim pozvao Markovića da je on utem društvene mreže Fejsbuk prošle godine, obraćajući se novinarki Vijesti Damiri Kalač, a u sklopu prepiske o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, iznio sljedeće: „…A posto ovo već prelazi u ponavlljanje, samo se vi picite i drndajte neznamcim u 4 zida, niko vam to ne moze zabraniti, ali budem li vas vidio da se žvalavite na moje oci ili pred mojom djecom i na taj nacin vrsite nasilje nad nama, siju cu vam zavrnuti“.

Dodaje da je Kalač tada uz pravnu podršku ove NVO podnijela prijavu Upravi policije što je izazvalo dodatnu reakciju Markovića.

"Komentari su posebno zabrinjavajući bili jer, pored inicijalne prijetnje zavrtanjem šije LGBTI osobama, advokat Marković ponavlja prijetnju u svojoj sljedećoj objavi, te karakteriše LGBTI osobe kao bolesne pojave koje gade okolinu".

U saopštenju se navodi da su tada ova NVO i LGBTIQ Socijalni Centar Advokatskoj komori Crne Gore uputili inicijativu da pokrene hitni disciplinski postupak protiv Markovića zbog takvih javno izrečenih stavova.

"Smatramo da je svojim objavama advokat Marković prekršio osnovna načela ljudskih prava zagarantovana ratifikovanim međunarodnim standardima i nacionalnim zakonodavstvom o zabrani diskriminacije. Uvaženi premijeru, zbog svega navedenog, izbor osobe koja nipodaštava elementarna ljudska prava žena i LGBTI osoba i svoje koleginice sudije naziva pogrdnim imenima isključivo zbog njihovog pola, nije evropska trasa Crne Gora koja će nam otvoriti put ka Evropskoj uniji i zalagati se za jednaka prava svih vjerskih zajednica, te s toga ne smije biti ni predložen, a kamoli izabran da bude dio tima koji će raditi na Temeljnom ugovoru. Očekujemo korekciju predloga, u suprotnom smatraćemo da ovim činom ohrabrujete mizoginiju, šovinizam i homofobiju, te da trasirate put koji nije ni evropski, ni ljudski", piše u saopštenju koje potpisuje Barac.

Bonus video: