Ministarstvo zdravlja: Mitrović razriješen zbog nepravilnosti u radu

"Odluka o razrješenju uslijedila je nakon što je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, a koju je formiralo Ministarstvo zdravlja u martu ove godine, nakon izvršene kontrole rada 17.5.2022. u nikšićkoj bolnici konstatovala niz nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje zakonskih propisa tokom rukovođenja ustanovom"

35140 pregleda 37 komentar(a)
Mitrović, Foto: Svetlana Mandić
Mitrović, Foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je direktor Opšte bolnice Nikšić Marko Mitrović sa te pozicije razriješen "zbog nepravilnosti u radu".

U saopštenju se navodi da je za vršioca dužnosti imenovan Mitar Šaranović.

"Na osnovu odredbi i ovlašćenja sadržanim u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić donio je odluku o razrješenju sa funkcije direktora Opšte bolnice Nikšić dr Marka Mitrovića. Odluka o razrješenju uslijedila je nakon što je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, a koju je formiralo Ministarstvo zdravlja u martu ove godine, nakon izvršene kontrole rada 17. 5. 2022. godine u nikšićkoj bolnici konstatovala niz nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje zakonskih propisa tokom rukovođenja ustanovom", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Šaranović je navodi se u saopštenju, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, a funkciju će obavljati do završetka postupka imenovanja direktora na osnovu sprovedenog javnog konkursa, a najduže na šest mjeseci.

"U cilju zaštite zdravlja građana i nesmetanog funkcionisanja zdravstvenih ustanova, a u skladu sa poštovanjem zakonskih propisa, Ministarstvo zdravlja će nastaviti da se bavi suzbijanjem svih nepravilnosti i anomalija u sistemu zdravstvene zaštite. Odgovornost za stanje u zdravstvenom sistemu moramo podjednako nositi svi, od ministra do čelnih ljudi i menadžmenta zdravstvenih ustanova do zaposlenih u njima. Naš zajednički cilj mora biti efikasan sistem zadravstvene zaštite, te stoga odbacujemo insinuacije koje imaju političke ili bilo kakve druge navode povodom smjene dr Mitrovića. U tom smislu Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, nastaviće kontrole rada i funkcionisanja zdravstvenih ustanova sa pravnog, ekonomskog i medicinskog aspekta o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Takođe, biće zatražena i revizija poslovanja zdravstvenih ustanova u prethodnom periodu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: