Nikšićki penzioneri: To što su nam uzeli, ne mogu nadoknaditi

Nezadovoljni visinom primanja, nedovoljnim brojem mjesta za ljetovanje, stopiranjem gradnje stanova, ali i radom čelnika Fonda PIO

13714 pregleda 12 komentar(a)
Sa sastanka penzionera sa predstavnicima Fonda PIO, Foto: Privatna arhiva
Sa sastanka penzionera sa predstavnicima Fonda PIO, Foto: Privatna arhiva

Nikšićki penzioneri nezadovoljni su visinom penzija, nedovoljnim brojem mjesta za ljetovanje, stopiranjem gradnje stanova, ali i statusom članstva i radom čelnika Fonda PIO.

Sve to su i saopštili predstavnicima Fonda PIO Jeleni Sekulić i Željku Pićuriću, sa kojima su imali sastanak i kojima su predočili probleme Udruženja koje broji oko 15.000 članova.

Kako je kazao predsjednik Udruženja Vladimir Perović, oko 8.000 nikšićkih penzionera živi od penzija koje su od 147 do 290 eura i njima, ali i ostalima, neće značiti to što će tek u oktobru, kako je najavljeno iz Vlade, dobiti tzv. 13. penziju.

”To je devalviralo. Najveću grešku Fond PIO i resorno ministarstvo su napravili kada su minimalne plate povećane na 450 eura, a penzije su ostale mnogo ispod toga. Trebalo je i da minimalna penzija bude 315 eura. To što su nam tada uzeli ne mogu nam nadoknaditi bilo kojim povećanjem”, kazao je Perović.

Istakao je kako je stopirana gradnja stanova penzionerima, a pomoć im se ne uplaćuje.

”Ovu sirotinja koja nema ni za hljeb ne interesuje kakvo je stanje između Udruženja, Fonda PIO i ministarstva. Ona ne može da živi”, kazao je Perović.

Podjela zimnice, prema njegovim riječima, prošle godine bila je katastrofalna, a za to su, kako je istakao, krivi čelni ljudi Fonda.

”Ograničili su da penzioneri mogu da kupe jedno jagnje na rate. Šta znači 15 kilograma mesa? Ne može se zimnica davati u oktobru, već u avgustu. Mi smo već predali za zimnicu. Treba na vrijeme da nam odgovore hoće li je po povoljnim uslovima biti ili ne”, kazao je Perović.

Kako je istakao, za 15.000 penzionera iz Nikšića obezbjeđeno je 200 mjesta u Ulcinju tokom ljetnje sezone, i isto toliko u martu, aprilu, novembru i decembru.

”To ne treba da računaju da daju jer su to propala mjesta. Ko će u tim mjesecima da ide na more. Žabljak ne možemo da dobijemo, ukunuli su odmore u banji ‘Viline Vlasi’, a u Igalu ne možemo da dobijemo nijedno mjesto prije novembra i to po tržišnoj cijeni”, istakao je Perović.

Sve su to stvari, kako je kazao, koje penzionere tište i zbog kojih su nezadovoljni.

”Nekako se prepucavaju, niko ništa ne odlučuje. Mijenjaju se vlade, direktori, a sve po nama ide. Borićemo se i dalje za naša prava pa da vidimo hoćemo li šta uspjeti”, poručio je Perović.

Jelena Sekulić, samostalna savjetnica u Fondu PIO, kazala je da je cilj sastanka da se sa Udruženjem nikšićkih penzionera “postigne neki dogovor”.

”Oni su jako nezadovoljni i iznijeli su nam sve njihove probleme. Najviše se žale na male penzije, ljekovi su jako skupi, a medicinske ustanove ne izlaze u susret kao što bi trebalo, iako bi penzioneri trebalo da budu prioritetna kategorija, prvo zbog godina. Žale se na sve te privilegije koje su očekivali da će penzioneri imati, ali evo svih ovih godina oni to nisu imali. Vidjećemo da im, koliko mognemo, izađemo u susret, što smo i ranije radili”, kazala je Sekulić.

Kako je istakla, potrudiće se da saradnja Udruženja i Fonda PIO bude na većem nivou, a nakon nikšićkog planiraju da obiđu i ostala udruženja penzionera.

Odbili da razgovaraju sa Aligrudićem i Rajkovićem

Perović je kazao da su odbili da razgovaraju sa direktorom Fonda Rankom Aligrudićem i predstavnikom Upravnog odbora Milošem Rajkovićem.

Ovaj sastanak je dokaz da smo pokušali da razgovaramo sa Fondom. Nismo prihvatili da dođu Aligrudić i Rajković jer su stvarno bili drski prema nama. Rekli su da će biti oštri prema nama, da će da nas ‘razdrmaju’ da radimo projekte i apliciramo kod Evropske unije. Kakve projekte? Vide li oni u kakvim uslovima radimo? Mi od 75 do 100 godina života, više smo u ambulanti i pred bolnicom nego što smo kući, a ne da radimo projekte. Zašto menadžment Fonda ne radi projekte za nas”, kazao je Perović.

Poručio je da će u interesu penzionera pokušati da sa Fondom PIO uspostave bolju saradnju.

Bonus video: