Nova plaža rasrdila i mještane i Opštinu Tivat

Način na koji se realizuje namjera strateškog stranog investitora da umjesto pomorskog graničnog prelaza, na rtu Tri krsta uredi novo kupalište, naišla je na osude i Mjesne zajednice “Krtoli” lokalne uprave

29390 pregleda 19 komentar(a)
Rt Tri krsta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Rt Tri krsta u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Lokalna uprava Tivat nezadovoljna je načinom na koji se Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom odnosi prema uspostavljanju novih plaža i režimu korišćenja kupališta na teritoriji najmanje opštine u Boki.

Nadležni u Opštini ukazali su i na manjkavosti aktuelnih zakonskih rješenja koje u gazdovanju obalom kao najvrednijim prostorom jedne primorske opštine ima država, odnosno organi rukovođenja JP Morsko dobro kao preduzeća koje u ime i za račun države, upravlja i daje na korišćenje zainteresovanim subjektima djelove morske obale.

Povod za to bilo je reagovanje žitelja Krtola I MZ “Krtoli” na objavljivanje poziva za javnu raspravu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu realizacije projekta uređenja nove plaže na rtu Tri krsta na obali zaliva Trašte u Krtolima.

Kompanija Luštica Development koja u Traštama razvija projekat velikog turističkog rizorta Luštica Bay, izašla je sa inicijativiom da na tom mjestu napravi uređeno kupalište površine 4.635 kvadrata, a koje bi obuhvatiti i dvije postojeće betonske ponte površine po 24 kvadrata, odnosno postojeće nedovršeno betonsko pristanište površine 53 kvadrata u akvatorijumu ispred katastarske parcele 1117/1 KO Radovići. Parcela je obuhvaćena Državnom studijom lokacije “Sektor 36” opština Tivat, koja tretira prostor koji pokriva rizort Luštica Bay. Na tom mjestu trenutno se nalazi neuređena i djelimično devastirana prirodna kamenita obala čije je zaleđe dijelom devastirano prethodnih decenija zbog ekspoloatacije kamena i pijeska koje je nekada obavljala tivatska građevinska firma “Račica”, kao i manji kameni lukobran, te nedovršeni gat za pristajanje brodova kojima se nekada planirao izvoz kamena i pijeska u italiju. Taj posao nikada nije zaživio, ali je od njega ostalo nedovršeno manje pristanište koje čine tri armirano-betonska kesona u moru spojena betonskim pločama sa kamenim hridima na obali iza njih.

Prema DSL na tom mjestu treba da se gradi objekat pomorskog graničnog prelaza za dvije marine u sklopu turističkog rizorta Liuštica Bay, kao i objekat za snabdijevanje jahti gorivom, ali je Luštica Development privremeno odustala od gradnje takvih objekata i nedavno izašla sa inicijativom da na rtu Tri krsta uredi novo kupalište. Kompanija je nadležnima podnijela zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata za uređenje novog kupališta, ali je u međuvremenu, nakon što su iz Opštine Tivat sugerisali da se taj eleborat mora uraditi, odustala i od takvog zahtjeva.

Namjera strateškog stranog investitora da na ponti Tri krsta radi novo kupalište sa mobilijarom čije bi se korišćenje vjerovatno naplaćivalo za sve osim za stanovnike i vlasnike nekretnina u Luštici Bay, izavala je ogorčenje u Mjesnoj zajednici “Krtoli”, ali i lokalne grupe građana “Krtoljska lista” koja namjerava da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima.

”Država i JP Morsko dobro nisu ništa uradili po pitanju već zarobljenih plaža od strane stranih investitora, da ih otvore za svoj narod, primjera radi: Pržna (Plavi horizont), Oblatna, Velja spila, koje su godinama uživali i slobodno koristili naši preci. Naprotiv, oni idu i korak dalje, pa tako djelove javnog dobra, obale - pontu Tri krsta, preuređuju i za sitne pare daju stranom investitoru da napravi kupalište i ponovo postavi rampu za lokalno stanovništvo. Sve u cilju ostvarivanja ekstra profita, na profit koji ista kompanija već ostvaruje na ime prodaje zakupljenog zemljišta. Ovakav pristup otimanja javnog dobra je neprihvatljiv i pozivaju se svi nadležni da se zaustavi dalja uzurpacija i otimačina, a takođe pozivaju se i predstavnici lokalne samouprave Tivta da otvorenije i energičnije reaguju i zaštite ove djelove opštine Tivat i prava njenog stanovništva”, saopštila je “Krtoljska lista”.

Iz MZ “Krtoli” su takođe osudili namjeru Luštice Develompent u vezi rta Tri krsta, naglašavajuči da se takvim pristupom koji podržavaju država i Morsko Dobro, lokalnom stanovništvu “spušta rampa za prolaz, a ranije su to bila javna kupališta oslobođenja od ograničenja i preskupog mobilijara”.

”Nažalost, postala je notorna činjenica da je jednostavnije ukinuti narodu ono osnovno pravo koje su vjekovima uživali na ovim prostorima naši preci i dodvoriti se tako stranom investitoru, da on svoj i te kako veliki profit koji ostvaruje na našim prostorima, dodatno uveća, a sve na uštrb obespravljenog naroda”, saopštila je MZ “Krtoli” koja traži da umjesto da novo kupalište na rtu Tri Krsta uređuje i njime gazduje Luštica Development, tu investiciju koja nije prevelika, realizuje Morsko dobro ili Opština i da na taj način bude napravljeno javno kupalište, dostupno svima.

Reagujući na stavove MZ i “Krtoljske liste” iz Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, su istakli da Atlas crnogorskih plaža i kupališta kojim se određuje njihov režim korišćenja donosi JP Morsko dobro, što je definisano Prostornim planom posebne namjene za Obalno područje.

”Međutim, izmjene i dopune tog dokumenta, svjedoci smo, skoro pa na nedjeljnom nivou donose se na osnovu odluka Upravnog odbora JP Morsko dobro. Trenutne zakonske procedure ne predviđaju pribavljanje čak ni dobijanje mišljenja od strane lokalne samouprave, pa vrlo često o izmjenama tog dokumenta za teritoriju naše opštine saznamo iz medija, prilikom objava javnih poziva za podnošenje ponuda za zakup kupališta”, naveli su iz Sekretarijata na čijem je čelu Milica Manojlović.

“Romantično kupalište”, a ne još jedna rampa za stanovništvo

Tivat je jedina primorska opština koja već godinama nema svog predstavnika u Upravnom odboru Morskog dobra. Iz opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora tvrde da su u ovakvim okolnostima, oni lokalne interese “u mogućnosti zastupati jedino sugerisanjem JP Morsko dobro da u cilju dobre saradnje, uvaži stavove i zahtjeve lokalne samouprave”.

”U tom pravcu je upućeno više dopisa JPMD na koje iz tog preduzeća nijesu reagovali i pored svih obećanja i zaključaka sa sastanaka da će takva loša praksa biti promijenjena. Evidentne su nepopravljive posljedice primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata usvojenog 2017.godine koji je ulogu lokalnih samouprava marginalizovao i u planiranju prostora sveo na svakodnevnu borbu sa vjetrenjačama”, poručili su iz Sekretarijata, izražavajući ipak očekivanje da novo kupalište na rtu Tri Krsta neće biti nedostupno lokalnom stanovništvu.

”Kako je na plaži 13E planirano javno-romantično kupalište, čiji značajan dio mora biti oslobođen od plažnog mobilijara, očekujemo da isto neće predstavljati “još jednu rampu za lokalno stanovništvo” već da će dati doprinos turističkoj ponudi i biti u funkciji interesa građana koliko i stranih investitora”, naveli su iz Sekretarijata, napominjući da će se o svemu tome razgovarati na predstojećem sastanku rukovodstava MZ Krtoli, Opštine Tivat i Morskog dobra koji je zakazan za ponedjeljak u Tivtu.

Bonus video: