U Pljevljima uspio projekat koji je srušio sve razlike

”Ovaj projekat je nadmašio sve naše razlike - ideološke, političke, vjerske i nacionalne, sve naše funkcije i karijere nas pojedinaca, jer gladan čovjek i siromašan čovjek nije ništa drugo nego gladan čovjek i siromašan čovjek”, kazao je Lekić

8570 pregleda 6 komentar(a)
Sa donatorske večeri u Pljevljima, Foto: Rudnik uglja
Sa donatorske večeri u Pljevljima, Foto: Rudnik uglja

Na donatorskoj večeri održanoj u Hotelu “Pljevlja” prikupljeno je 25.050 eura i 360 dolara za otvaranje narodne kuhinje u tom gradu.

”To su, uz iznos od 35.000 koji je opredijelio Rudnik uglja i isto toliko predviđeno budžetom Opštine Pljevlja za ovu godinu, svakako, značajna novčana sredstva koja će omogućiti rad NVO ‘Narodna kuhinja Pljevlja’”, saopšteno je iz pljevaljskog Rudnika uglja koji je organizator donatorske večeri.

Prisutnima su se obratili episkop mileševski Atanasije, predsjednik Medžilisa islamske zajednice Pljevlja glavni imam Ferid Osmanagić i izvršni direktor Rudnika i predsjednik Organizacionog odbora za otvaranje narodne kuhinje Milan Lekić.

”Ovaj projekat je nadmašio sve naše razlike - ideološke, političke, vjerske i nacionalne, sve naše funkcije i karijere nas pojedinaca, jer gladan čovjek i siromašan čovjek nije ništa drugo nego gladan čovjek i siromašan čovjek”, kazao je Lekić.

Vladika Atanasije je, u svojoj besjedi, istakao je da je riječ o lijepoj, čestitoj i bogougodnoj ideji.

”Ideja oko koje smo se večeras okupili sigurno je od Boga inspirisana. Ovdje smo svi po Božjoj promisli da bolje organizujemo naše živote, da ona dobra koja nam je Bog dao upotrebimo u zajednici. Pred nama je večeras veliki zadatak da započnemo jednu humanu i čovjekoljubivu aktivnost pomaganja onima koji u nečemu manjkaju, u nekim materijalnim dobrima. Na ovom prostoru smo svi zajedno. Bog želi da budemo njegovi saradnici. Ovim djelom ćemo pokazati našem Tvorcu, glavnom upravitelju i ureditelju svijeta i istorije, da bez obzira koliko se u nečemu razlikujemo, da zajedno nosimo breme života i radost života. Tvorca sigurno nećemo obradovati ratovima, ali ovome će se sigurno radovati. Ja sam radujem što se raduje Tvorac i mi svi zajedno, zato blagodarim svima vama koji ste se večeras oko te zajedničke ideje sabrali i pozivam vas da svi istrajemo u tom”, rekao je, između ostalog, vladika Atanasije.

Najavljujući obraćanje efendije Ferida Osmanagića, voditelj programa Rajko Palibrk je podsjetio na postojanje i saradnju dvije organizacije s kraja 19. vijeka u Pljevljima “Merhamet” i “Bratstvo”, kao i primjere onih Pljevljaka jedne i druge religije koji su bili, kako je rekao, prijatelji između sebe i prijatelji svima.

”Drago mi je učestvovati u realizaciji aktivnosti koja ima za cilj pomaganje onih najslabijih među nama. Svjestan sam koliko će ova inicijativa i njena uspješna organizacija značiti ljudima kojima je ova pomoć potrebna. Nekada čovjek, kao pojedinac, ne može mnogo učiniti, ali kada se svi uključimo možemo mnogo toga pozitivnog napraviti. Možemo nečija gladna usta nahraniti i nekome umjesto tuge osmjeh na lice izmamiti. U konačnici, smisao našeg postojanja na ovome svijetu jeste da činimo dobro i da budemo na pomoći onima koji su u bilo kojem vidu potrebe. Ne smijemo dozvoliti sebi da nas toplina našeg doma i materijalno blagostanje naših porodica oslabi u suosjećanju i pomaganju onima koji nemaju”, rekao je Osmanagić, i dodao da su se Pljevljaci kroz istoriju mnogo puta pomagali ne pitajući ko je koje vjere, nacije ili bilo koje odrednice.

”Кada je vrijeme da se pomogne potrebnima, sve naše razlike neka ostanu po strani, jer budimo svjesni jedne istine, a to je da kada pomažemo ljudi mi u stvari mijenjamo njihov svijet na bolje, i tu nema i ne smije biti mjesta za gledanje ko kome pripada u bilo kom smislu. Ugroženi među nama su briga, obaveza i ispit plemenitosti svakoga od nas”, saopštio je Osmanagić.

Bonus video: