ASK sporni životni stil javnog funkcionera poslala SDT-u

"Krajem 2020. godine započeto je praćenje tzv. stila života javnih funkcionera, u cilju provjere uvećanja imovine javnih funkcionera, koristeći za to javno dostupne podatke, kao i saznanja iz medija"

4036 pregleda 4 komentar(a)
Savjet utvrdio da je Agencija realizovala sve aktivnosti, Foto: Arhiva Vijesti
Savjet utvrdio da je Agencija realizovala sve aktivnosti, Foto: Arhiva Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije dostavila je jedan predmet Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) koji se tiče životnog stila javnog funkcionera.

”Krajem 2020. godine započeto je praćenje tzv. stila života javnih funkcionera, u cilju provjere uvećanja imovine javnih funkcionera, koristeći za to javno dostupne podatke, kao i saznanja iz medija, i upoređujući ih sa bazama podataka kojima Agencija ima pristup... U tom smislu, Agencija je u II kvartalu jedan predmet dostavila SDT,” navodi se, između ostalog, u rezultatima rada Agencije u drugom kvartalu.

Rezultati su razmatrani na jučerašnjoj sjednici Savjeta.

95 odsto javnih funkcionera i državih službenika dostavilo je izvještaje o prihodima i imovini. Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funckioner dužan do 31. marta da dostavi redovan godišnji imovinski karton, u suprotnom će mu biti izrečena kazna od 2.000 eura

”Konstatovano je da je Agencija u prvoj polovini godine u potpunosti realizovala sve aktivnosti predviđene Planom rada za 2022. i u svim oblastima nastavila pozitivan trend u radu, koja je u svim segmentima bila najefikasnija od osnivanja”, navodi se u saopštenju poslije sjednice Savjeta.

U dijelu analize propisa u odnosu na rizike od korupcije, Agencija je u prvoj polovini godine analizirala ukupno 17 propisa, što je, ističu, uvećanje za 70 odsto u odnosu na kompletnu 2021. godinu i više nego u prethodne četiri godine zbirno.

Agenciji je u prvoj polovini dostavljeno 8.727 izvještaja o prihodima i imovini, od čega naviše redovnih godišnjih, kojih je u zakonskom roku, do 31. marta dostavilo 95 odsto javnih funkcionera i državih službenika.

U II kvartalu započeta je provjera tačnosti i potpunosti podataka u izvještajima, i u tom smislu, izvršena je do kraja prošlog mjeseca provjera njih 749, čime je već provjereno 56,3 odsto od predviđenih 1.330 kartona. Pored toga, postupajući po službenoj dužnosti, Agencija je započela provjeru tačnosti i potpunosti dodatnih 38 kartona.

Kada je u pitanju pristup računima kod poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija, saglasnost za pristup data je u ukupno 47,2 odsto dostavljenih redovnih godišnjih izvještaja.

Zbog kršenja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na oblast prijave prihoda i imovine, Agencija je u II kvartalu sudovima za prekršaje podnijela ukupno 366 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. U ovom periodu, okončano je ukupno 207 postupaka, uključujući i one iz prethodnih godina, od čega su u 94,2 odsto izrečene sankcije. Mš. R.

Bonus video: