Roditelji učenika finansiraju planove evakuacije

"Činjenica je da se prijetnje - dojave obrazovno-vaspitnim ustanovama u posljednjem periodu ponavljaju, kao i da postoji veliki broj potencijalnih opasnosti ili rizika koji se mogu javiti, pa je zbog bezbjednosti djece i osoblja neophodno da sve posjeduju planove za evakuaciju djece i zaposlenih u slučajevima opasnosti"

8932 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo nije dalo saglasnost, ali ne smatra nelegitimnim dobrovoljne participacije roditelj, Foto: BORIS PEJOVIC
Ministarstvo nije dalo saglasnost, ali ne smatra nelegitimnim dobrovoljne participacije roditelj, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon što je dio crnogorskih škola u aprilu evakuisan zbog sumnji da su podmetnute bombe, Zaštitnik ljuskih prava i sloboda dao je preporuku Ministarstvu prosvjete da obezbijedi finansijsku i stručnu pomoć da svaka ustanova ima planove evakuacije.

Mada je pohađa preko 2.000 učenika, podgorička Gimnazija “Slobdan Škerović” nema plan evakuacije.

Zaštitniku su se obratili pojedini roditelji učenika Gimnazije, ukazujući da Savjet roditelja od djece traži da daju iznos od po dva eura za izradu plana evakuacije u slučaju opasnosti koji ta ustanova ne posjeduje ali treba da ga izradi, smatrajući da je njegovo posjedovanje obaveza ustanove, odnosno resornog ministarstva.

Savjet je podnio inicijativu Ministarstvu da se što prije izradi plan evakuacije i spasavanja za školu, koji košta između 3.000 i 4.000 eura, a s obzirom da u roku nisu dobili odgovor od resora krenuli su u dobrovoljno prikupljanje sredstava.

”Zaštitnik cijeni da je uloga Ministarstva u rješavanju ovako važnih pitanja od neprocjenjive važnosti, te da se njihovo rješavanje ne bi trebalo oslanjati na aktivnosti Savjeta roditelja, pa u tom smislu je neophodno da Ministarstvo da jasna uputstva svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u cilju prevazilaženja postojeće situacije i zadovoljavanja jednog od preduslova za koji se tiču bezbijednosti djece i zaposlenih”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković.

Mijušković je dodala da je u međuvremenu Ministarstvo podnijelo inicijativu za planiranje sredstava u budžetu za izradu plana zaštite i spasavanja. Takođe se navodi da ono nije dalo saglasnost, ali da ne smatra nelegitimnim dobrovoljne participacije roditelja.

Ministarstvo, navodi se u izjašnjenju, nije moglo uzeti u nadležnost da sugeriše, odobrava ili daje saglasnost na plan evakuacije i zaštite, za “koju djelatnost je nadležno više državnih organa, a prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova i Direktorat za vanredne situacije”.

U Crnoj Gori, po zvaničnim podacima, ima 50 predškolskih ustanova, 167 osnovnih i 56 srednjih škola, 13 muzičkih škola, tri resursna centra, kao i 12 domova učenika.

”Činjenica je da se prijetnje - dojave obrazovno-vaspitnim ustanovama u posljednjem periodu ponavljaju, kao i da postoji veliki broj potencijalnih opasnosti ili rizika koji se mogu javiti, pa je zbog bezbjednosti djece i osoblja neophodno da sve posjeduju planove za evakuaciju djece i zaposlenih u slučajevima opasnosti”; navodi se u mišljenju Mijušković.

Veliki je broj opasnosti koji se mogu desiti i dovesti do posljedica, kao što su zemljotresi, poplave, požari...

Nesporno je, ističe se u mišljenju, da u situacijama kada postoji opasnost po bezbjednost djece, direktori ili ovlašćena lica dužni su da odmah obavijeste Upravu policije, Ministarstvo prosvjete i da bez odlaganja, ne čekajući dolazak policije, shodno planu izvrši evakuaciju ustanove.

Zaštitnik podsjeća da shodno Zakonu o zaštiti i spasavanju, jedna od preventivnih aktivnosti i postupanja je i izrada planova. Stoga je neophodno da sve obrazovno-vaspitne ustanove imaju planove evakuacije i uputstva za postupanje u slučaju opasnosti.

Zapaža se da plan koji je dostavila podgorička škola OŠ “21 maj” u stvari samo šema evakuacije i ne radi se o dokumentu u kojem se navodi na koji način se vrši evakuacija, njene etape, određeni parametri za proračun, brzina evakuacija.. Bjelopoljska OŠ “Marko Miljanov” je 2014. donijela Pravilnik o zaštiti od požara, a nakon dostavljanja prijetećih mejlova, donijela je i Plan rada u kriznim situacijama.

”Mišljenja smo da plan evakuacije ustanova treba i praktično provjeriti (pokazna vježba) kako bi se u slučaju potrebe efikasnije sproveo i kako bi se provjerila spremnost i obučenost zaposlenih i učenika prilikom evakuacije. Zaštitnik podsjeća na dobar primjer u OŠ ‘Olga Golović’ Nikšić (2019), kada je u okviru Projekta Otporne zajednice koji je finansiralo MUP, uspješno sprovedena pokazna vježba evakuacije i spasavanja učenika, nastavnika i ostalog osoblja u slučaju nastanka vanredne situacije u školi”, navodi se u nalazu.

Bonus video: