Traže saslušanje zbog betoniranja Skočiđevojke

U inicijativi MZ “Reževići” se navodi da se glavni državni arhitekta u svojim rješenjima poziva na nepostojeće odluke, a da projektovani objekti nijednim svojim elementom nisu u skladu sa lokacijom...

32181 pregleda 17 komentar(a)
Planirani izgled kompleksa na Skočiđevojci (animacija), Foto: MZ Reževići
Planirani izgled kompleksa na Skočiđevojci (animacija), Foto: MZ Reževići

Mjesna zajednica “Reževići” podnijela je inicijativu Skupštini Crne Gore kontrolnog saslušanja bivšeg i aktuelne ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratka Mitrovića i Ane Novaković Đurović, kao i glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića, zbog devastacije prostora i ugroženosti životne sredine koje može izazvati rješenje o davanju zelenog svjetla na megalomanski projekat kiparske kompanije “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na lokalitetu Skočiđevojka.

U inicijativi adresiranoj na predsjednika Odbora za turizam, pojoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragana Krapovića navodi se da je Žižić dao dvije saglasnosti na idejna rješenja projekta turističkog kompleksa sa pet zvjezdica na urbanističkoj parceli jedan (UP1) i apart hotela sa depadansima na urbanističkoj parceli dva (UP2), uz povrede postupka.

”Projektovani objekti nijednim svojim elementom nisu u kontekstu sa lokacijom Skočiđevojka na kojoj treba da se grade. Umjesto gabarita kaskadno uklopljenog u prirodni ambijent sa jednim reperom u vidu kule, projektovani su objekti ekstremno velike dužine, na prvoj urbanističkoj parceli dužine 300 metara, a na drugoj 160 metara dužine i visine 15, odsnosno 14 etaža. Objekti se neprirodno uzdižu iz terena, pregrađuju i djele prostor, mijenjaju mikroklimu, stvarajući barijeru vizurama, svjetlosti i prirodnom strujanju vazduha. U idejnom rješenju, projektant navodi da projektovani objekti na UP2 formiraju strukturu nalik kanjonu, formi koja ni u približno sličnom obliku ne postoji na teritoriji opštine Budva”, piše u incijativi koju potpisuje predsjednik MZ “Reževići” Aleksandar Radović.

Kako ističe, projektovani objekti narušavaju prirodni ambijent.

”Planskim dokumentom Urbanistički projekat ‘Turističko naselje Skočiđevojka’ je propisano da dispozija objekata zavisi od rasporeda postojećih stabala maslina na terenu, a samo projektovanim objektima na drugoj urbanističkoj parceli ‘smeta’ 115 postojećih stabala maslina. Nijedna maslina ne ostaje na svojoj poziciji, a među njima ima starih i vrijednih maslina i 54 postojeća čempresa. Na postojećoj poziciji se zadržavaju samo četiri čempresa. Zauzvrat, projektuju se ozelenjene krovne terase, koje zbog velike visine objekata, 15 i 14 etaža, možemo sagledati samo iz aviona”, navodi se u incijativi i dodaje da su saglasnosti glavnog državnog arhitekte date na nepotpuna idejna rješenja - samo na fazu arhitekture, a na osnovu nepotpunih urbanističko-tehničkih uslova.

U inicijativi se navodi da su obje saglasnosti donesene na osnovu nepostojećih, a navedenih akata.

”Urbanističkim projektom ‘Turističko naselje Skočiđevojka’ je propisana obaveza da se za obje urbanističke parcele raspiše međunarodni konkurs. Izuzetno, data je mogućnost da se međunarodni konkurs ne raspisuje u slučaju angažovanja dobitnika jedne od dvije najprestižnije nagrade u artiitekturi RIBA nagrade ili Pritzkerove nagrade, te da Opština Budva i resorno ministarstvo donesu odluke da se neće sprovoditi konkurs. Autor idejnog rješenja nema RIBA nagradu, a Opština Budva i Ministarstvo nijesu donijele takvu odiuku. Dopisom predsjednika Opštine Budva od 18. marta navodi se, između ostalog: ‘Opština Budva nije donijela odluku da ne treba da se sprovodi javni međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja’”.

Atraktivna lokacija u Reževićima
Atraktivna lokacija u Reževićimafoto: Vuk Lajović

Radović dodaje da organi i službe Opštine Budva, i pored saznanja da investitor nije ispunio Urbanističkim projektom “Turističko naselje Skočiđevojka” propisane preduslove za izostanak javnog međunarodnog konkursa i pisanog navođenja predsjednika Opštine da se Glavni državni arhitekta u svojim rješenjima poziva na nepostojeće odluke Opštine Budva, nijesu preduzeli ništa kako bi se rješenja poništila po službenoj dužnosti.

”Iz nama nepoznatih razloga, Mjesna zajednica ‘Reževići je bila uskraćena za blagovremenu informaciju o nepostojanju predmetne odluke Opštine Budva. Na naš pisani zahtjev, predsjednik Opštine odgovorio je nakon 28 dana, pa smo tužbu Upravnom sudu i zahtjeve Direktoratu, prvobitno predali bez tog krucijalnog dokaza. Trenutno se u Opštini Budva nesmetano vodi nekoliko predmeta, koji su zapravo nastavak realizacije saglasnosti glavnog državnog arhitekte”, navodi se, između ostalog, u inicijativi.

Podsjećaju da su pokrenuti sporovi pred Upravnim sudom, i da je podnijeta krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: