NVO Juventas: Napad na Drop in centar je napad na cijelu LGBTIQ zajednicu i sve građanske vrijednosti u Crnoj Gori

"Ovaj događaj ukazuje da uslijed izostanka snažne podrške ljudskim pravima, podizanja tenzija, nesigurnosti i polarizacije društva, raste nerazumijevanje građanskog koncepta, diskriminacija i nasilje u svim svojim oblicima"

3380 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Facebook NVO Juventas
Foto: Facebook NVO Juventas

Nevladina organizacija Juventas pozvala je nadležne institucije da hitno procesuiraju počinioce i javno osude jučerašni napad na prostorije LGBTIQ Drop in centra u Podgorici.

U saopštenju za javnost, iz te nevladine organizacije navode da je napad na Drop in centar napad na cijelu LGBTIQ zajednicu, ali i na sve građanske vrijednosti u Crnoj Gori.

"Pozivamo i da se nadležni dodatno posvete rješavanjem uzroka koji su doveli do toga da se ovakav događaj u našem društvu može desiti. Ovaj događaj ukazuje da uslijed izostanka snažne podrške ljudskim pravima, podizanja tenzija, nesigurnosti i polarizacije društva, raste nerazumijevanje građanskog koncepta, diskriminacija i nasilje u svim svojim oblicima", poručuju iz Juventasa.

Dodaju da očekuju brzu reakciju tužilaštva, "posebno iz razloga sto su verbalni incidenati koji se dešavaju u vanjskom prostoru LGBTIQ centra od strane prolaznika u značajnom porastu tokom proteklih godinu dana, te je jučerašnji slučaj drugi koji je prijavljen policiji tokom poslednjih 12 mjeseci."

"LGBTIQ drop in centar od 2011. godine mjesto je okupljanja LGBTIQ zajednice koje vodi Nvo Juventas u saradnji i uz podršku LGBTIQ Asocijacijom Queer Montenegro, Asocijacijom Spektra, Udruženjem LBTQ žena STANA i inicijativom "Montenegro Prajd" i u kojem je za 11 godina postojanja usluge podrške, savjetovanja, vršnjake edukacije i ostale programe, kroz rad samog centra kao i na terenu širom Crne Gore do sada dobilo oko 5000 LGBTIQ osoba", navodi se u saopštenju.

Bonus video: