Foto: Boris Pejović

Ni Lucifer nije strašan kraj bistrih ljepotica

Osim građana Podgorice i Tuzi, reporteri su na gradskim plažama zatekli goste iz inostranstva - neki su došli na odmor, a neki su krenuli u avanturistički obilazak Crne Gore i zemalja u okolini

64586 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Za najavljeni toplotni talas Lucifer, s temperaturama i iznad 40 stepeni, mnogi Podgoričani ne haju - bijeg i lijek od vrućine potražiće na nekoj od gradskih plaža.

Cijevna, Zeta, Morača... svejedno je, kažu sagovornici “Vijesti”, dok god je plaža blizu, a voda čista.

Osim građana Podgorice i Tuzi, reporteri su na gradskim plažama zatekli goste iz inostranstva - neki su došli na odmor, a neki su krenuli u avanturistički obilazak Crne Gore i zemalja u okolini.

Italijani oduševljeni prirodom

”Gdje god se okrenemo, vidimo zelenilo. Imate ‘miks’ svega - planine, livade, more, rijeke, jezera... Skroz je drugačije od Rima, mnogo je više prirode”, kaže Simon iz Italije koji je s društvom prvi put u Crnoj Gori, a zatekli smo ih na poznatoj podgoričkoj plaži ispod Skalina, u centru Podgorice.

I Simon se rashladio u Morači
I Simon se rashladio u Moračifoto: Boris Pejović

Njih pet je iz Rima krenulo na, kako kažu, “ekskurziju”, pa su tako obišli Žabljak, Kotor, Budvu, a u Podgorici su se zadržali nekoliko sati kako bi se okupali u Morači, pa put nastavljaju u Albaniju.

Prije toga su obišli Bosnu i Hercegovinu, za koju takođe kažu da je “zelena i prelijepa”.

Simonova drugarica Kjara očarana je prirodom u Crnoj Gori.

”Čini mi se da Podgorica kao grad ne nudi mnogo, ali što se tiče prirode nema greške. U Rimu možete u gradu ostati mjesecima posjećivati manastire, crkve, kultna mjesta... Možda griješimo, ali nismo se baš snašli šta ovdje da obiđemo”, priča Kjara.

U poslijepodnevnim časovima se desetak ljudi, mladih, ali i nešto starijih, kupalo na popularnom podgoričkom kupalištu ispod Skalina, poznatom i kao Sastavci - mjestu gdje se Ribnica uliva u Moraču.

”Galeb” zaboravljen, živo na Zeti

Međutim, nekad najposjećenija i najomiljenija podgorička gradska plaža - “Galeb”, koja se nalazi u neposrednoj blizini Skalina, a između dva mosta, bila je prazna. Na velikom prostoru pored hladne Morače, samo je jedna osoba odmarala, i to na klupi.

”Galeb”, koju neki od sugrađana zovu i plaža “Labud”, nekad je bio centar podgoričkog vrelog ljeta, kako za mlade, tako i za porodice. Tražilo se mjesto za peškir. Sada je plaža bez kupača, bez cike djece, roštiljanja...

Građani odmaraju i na “najljepšoj plaži u Podgorici”, kako je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nazvao kupalište u Rogamima uz rijeku Zetu, novembra 2020.

plaža Galeb
foto: Boris Pejović

Vuković je tada obišao gradsku plažu, tokom uređenja u okviru projekta Mikro 020.

Više omladine, ali i djece se kupalo u Zeti, a posjetioci su koristili i skakaonicu.

plaža Rogami, Rogami
foto: Boris Pejović

Međutim, prema riječima Podgoričanina Darka Merdovića, dosta toga se promijenilo na kupalištu, a to “nije toliko ni dobro ni loše”.

Prisjeća se da se na tom mjestu kupao i prije 25 godina, pohvalio je novi napravljeni parking, ali smatra da je put od parkinga do plaže “nepristupačan”.

”Pamtim kameni sto, stariji ljudi su tamo igrali karte. Postojalo je improvizovano igralište. Sada na svakom ćošku opušci od cigara, prave roštilje... Napravili su betonski dio iznad, ne vidim svrhu. Ko će da sjedi tamo na 40 stepeni? Nezgodno je da se spustite ili popnete do plaže”, kaže Merdović.

On priča da valorizacija te plaže može da se poboljša, da se stvore uslovi za rekreaciju posjetilaca, ali i da se “obezbijedi prilaz u vodu i očisti”.

”Nekada su dolazili mještani sami, pa čistili. Ovo i što su uradili nema svrhu jer su ga samo tako ostavili”, kaže Merdović koji je u Rogame došao s mlađim bratom i sestrom, ali prema njegovim riječima “ne vidi da je to njima neki događaj”.

Rijeke milije od mora

Podgoričanka Mina Vukanović kaže da radije bira gradske plaže jer je manja gužva, čistije je, ali i da se više rashladi.

Priča da na plažu u Rogamima dolazi dva do tri puta nedjeljno, ali i da rijeke više voli od mora.

Prošle godine u aprilu, Vuković je obišao završene radove na uređenju te plaže, saopšteno je tada iz Glavnog grada Podgorica.

Gradonačelnik je tada istakao da taj prostor “prepoznaju kao značajan potencijal”.

”Ne samo kada su naši sugrađani u pitanju, nego i kao značajan potencijal za turističku valorizaciju, u sklopu onoga što su naši planovi kada je u pitanju nastavak razvoja grada”, kazao je Vuković tada.

Na Cijevni se traži mjesto više

Najposjećenije kupalište od svih koje su reporteri “Vijesti” obišli, nalazi se uz rijeku Cijevnu, u Dinoši, Opština Tuzi.

Na uređenoj plaži zatekli smo kupače iz Luksemburga, Podgorice, Cetinja...

Svi sagovornici ističu da ne mogu naći mjesto poslije 16 časova.

Elvira Murić iz Podgorice kaže da je treći put tu, i da joj se dopada. Ocjenjuje da je “super sređeno” i da “nije loše”.

S Cetinja je na tu gradsku plažu s drugom prvi put došao i Miloš Ilić.

”Nije loše, nije gužva, fino je mjesto. Više volim ovako, najviše zbog gužvi, a i ljepša je voda. Nisam posjećivao druge plaže u Podgorici, ali ova mi se veoma dopala”, kazao je za “Vijesti”.

Marko Vukčević, koji je s Milošem došao, kaže da je od djetinjstva “vezan za ovo mjesto”.

”Jeste da nema dubine, malo presuši ljeti... Ja bih malo prokopao ovu vodu, da je malo dublja, da se ima gdje kupati, jer je ovo do koljena sad”, navodi Vukčević.

Ipak, smatra da ni tu “ne bi falilo da se malo turizam razvije”.

Ima i onih koji dolaze “svaki drugi dan”.

Rashlađenje i po koje pivo

Jedan od njih je Hadžija Toskić iz Podgorice kojem je, kako kaže, “ovo bolje nego more”.

Do mora treba da putuje, a “ovdje dođe za pet minuta, rashladi se, popije koje pivo”.

”Prelijepo je, ništa ne bih mijenjao. Jedino bih promijenio to da nam puste narodnu muziku, možda Sinana Sakića, Šabana Šaulića”, priča Toskić kroz osmijeh.

Iz Luksemburga je na odmor došao Idris Muratović, koji kaže da je u Crnoj Gori mjesec dana i da je ove godine prvi put posjetio kupalište u Dinoši.

Bio je, priča, na moru prije nedjelju dana, ali je voda bila hladna.

”Malo je ljepše na moru, ali je lijepo i ovo. Moglo bi da se poboljša malo, da se vodi računa o prirodi, jer se baca staklo, opušci, kese...”, ističe Muratović.

Turistička organizacija bez brojki, “intenzivirali aktivnosti” da pripreme plaže

Iz Turističke organizacije Podgorica nijesu konkretno odgovorili na pitanje “Vijesti” da li ovog ljeta bilježe veću posjetu gradskim plažama i kakvi su podaci o posjećenosti kupalištima u odnosu na prethodnu godinu.

Kažu da su od početka ljetnje turističke i kupališne sezone sve gradske službe intenzivirale aktivnosti u cilju bolje pripreme gradskih plaža.

”A imajući u vidu da sve veći broj naših sugrađana i turista spas od ljetnjih vrućina pronalazi upravo na obalama naših rijeka”, piše u odgovoru.

Istakli su da su aktivnosti Turističke organizacije usmjerene na promociju gradskih plaža i da su organizovali razne manifestacije.

”S tim u vezi smo organizovali ‘Prvomajski roštilj’ na plaži Labud, manifestaciju ‘Tradicija ukusa’ na plaži u Rogamima i na Sastavcima. Takođe, tradicionalna manifestacija ‘Ajmo na Moraču’ biće organizovana svakog petka u avgustu mjesecu na Sastavcima i plaži Labud, gdje će uskoro biti otvoren i plažni bar što će takođe upotpuniti ponudu na toj lokaciji”, navodi se u odgovoru na pitanje na koji način planiraju da animiraju građane Podgorice da više posjećuju gradske plaže.

Tokom manifestacije, navode iz Turističke organizacije, biće organizovani muzički i programi za djecu, “uz neizostavnu vožnju kajakom za šta takođe postoji sve veće interesovanje”.

Bonus video: