Ombudsman: Napad na Drop in Centar potvrda ukorijenjene mržnje i netolerancije prema LGBTIQ osobama

Zbog gotovo svakodnevnih primjera zloupotrebe slobode izražavanja u javnom diskursu, Ombudsman je uputio apel svima koji imaju autoritet "da mijenjaju obrasce ponašanja i komuniciraju s javnošću"

5705 pregleda 4 komentar(a)
Prostorije Drop in Centra, Foto: Kvir Montenegro
Prostorije Drop in Centra, Foto: Kvir Montenegro

Napad na prostorije "Drop in Centra" još jedna je potvrda postojanja ukorijenjene mržnje i netolerancije prema LGBTIQ osobama, koja u kontinuitetu proizvodi nesigurno okruženje i opravdani strah za status ove populacije u Crnoj Gori, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman).

"Tome svakako doprinose govor mržnje i otvoreni vidovi podrške onima koji na taj način stiču 'popularnost' u sredini koja ne trpi različitosti, koje nisu po volji tradicionalnoj i konzervativnoj sredini", dodaje se u saopštenju Ombudsmana.

Nevladina organizacija (NVO) Kvir Montenegro (Queer Montenegro) saopštila je da su juče napadnute prostorije LGBTIQ Drop in centra u Podgorici.

Ombudsman dodaje da "sve vrste ugrožavanja sigurnosti, prijetnje i govor mržnje prema pripadnicima ranjivih grupa zahtijevaju osudu javnosti".

"Jer od govora mržnje do fizičkog nasilja nekada je vrlo tanka linija, posebno ukoliko se u produženom trajanju kreira ambijent za takvo nešto. Podsjećamo da je i prema posljednjim istraživanjima, ka LGBTIQ zajednici i dalje izražen najveći stepen socijalne distance", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi zbog gotovo svakodnevnih primjera zloupotrebe slobode izražavanja u javnom diskursu, Ombudsman je uputio apel svima koji imaju autoritet "da mijenjaju obrasce ponašanja i komuniciraju s javnošću".

"Bez obzira na profesiju, da svojim primjerom doprinesu unapređenju društvene klime i smanjenju diskriminacije. Budući da je snaga promjene svijesti uvijek u ljudima, apelujemo i na građane da ne šire i ne promovišu otvoren govor mržnje, netolerancije i slične nezakonite sadržaje kojima su okruženi na društvenim mrežama, kako u odnosu na pripadnike LGBTIQ zajednice, tako i na sve druge ranjive grupe, koje su najčešče meta uvrede i različitih vrsti nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: