Popunjavanje Savjeta AZLP (ne)će čekati jesen

Administrativni odbor treba da odluči o kandidatima za dva mjesta koja su upražnjena od decembra

9834 pregleda 0 komentar(a)
Sa posljednje, junske sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa posljednje, junske sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Ukoliko se članovi Administrativnog odbora ne sastanu početnom sedmice, popunjavanje Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) moglo bi dočekati i jesen.

Skupština Crne Gore smijenila je krajem decembra predsjednika i člana Savjeta AZLP Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića, ali do sada nije imenovala njihove nasljednike, zbog čega ne postoje zakonski osnovi da to tijelo odlučuje o hiljadama pristiglih žalbi.

”Očekujem da će do kraja mjeseca biti sjednica Administrativnog odbora na kojem bi se razmatrale kandidature za Savjet AZLP. O preciznoj dinamici koja se odnosi i na izbor članova Savjeta ne mogu precizno govoriti u ovom trenutku, ali ću dati svoj doprinos da ovaj proces što prije dovedemo do kraja,” kazala je za “Vijesti” predsjednica odbora, poslanica Demokratske partije socijalista Suzana Pribilović.

Na sajtu Skupštine u ovom trenutku nema zakazane sjednice odbora, koji mora donijeti odluku prije nego što svi poslanici budu odlučivali o imenovanjima na plenumu.

Izvor “Vijesti” kazao je da se sjednica Odbora očekuje početkom sedmice.

Iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović kazali su da je sljedeća sjednica parlamenta zakazana za ponedjeljak, da je na dnevnom redu više tačaka, među kojima i ona koja se odnosi na izbore i imenovanja.

”Ukoliko nadležni Administrativni odbor do tog dana utvrdi predloge za predsjednika i člana Savjeta AZLP, nema prepreka da se i to pitanje nađe na plenumu i bude razmatrano od strane poslanica i poslanika”, navodi se u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

Iz kabineta su istakli da će ovo biti posljednja sjednica proljećnog zasjedanja u 2022. godini, osim “ukoliko zbog vanrednih aktivnosti ne dođe do potencijalne izmjene”.

Ukoliko se ne popune dva mjesta u Savjetu, ona će morati da čekaju jesenja zasijedanja.

Prve sjednice jesenjih zasijedanja uglavnom počinju u oktobru.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda pozvala je ranije ovog mjeseca poslanike da bez daljeg odlaganja preduzme sve potrebne mjere i radnje kako bi se imenovali predsjednik i član Savjeta.

”Do imenovanja novog predsjednika i člana Savjeta AZLP ne postoje procesni uslovi za odlučivanje po izjavljenim žalbama na odluke nadležnih organa vlasti i postupanje po presudama Upravnog suda, jer odluke u tim predmetima donosi Savjet AZLP, većinom glasova članova Savjeta”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Armenko.

Nakon što su krajem decembra smijenjeni predsjednik i član Savjeta, Administrativni odbor raspisao je sredinom februara prvi poziv, na koji se prijavilo osam kandidata. Kako nijedan od kandidata nije dobio podršku na sjednici koja je održana tek u junu, raspisan je novi poziv.

Na drugi konkurs prijavilo se osam kandidata.

Kandidati su mogli da se prijavljuju za mjesta predsjednika, predsjednika ili člana ili samo za člana Savjeta.

Za mjesto predsjednika Savjeta prijavio se njegov član Muhamed Gjokaj i Miroslav Zeković. Za predsjednika ili člana prijavili su se, prema saznanjima “Vijesti”, bivši pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Željko Rutović, kao i predstavnice AZLP Biljana Božić i Branka Mišurović. Prva je načelnica odjeljenja za pristup informacijama, a druga kao pravna savjetnica u odjeljenju za predmete i prigovore u oblasti zaštite ličnih podataka.

Za člana su se prijavili kontrolor u oblasti zaštite ličnih podataka u AZLP Čedomir Mitrović, Milenko Šušić iz Sindikata sudstva i novinar i građanski aktivista Milan Sekulović.

Savjet, između ostalog, imenuje direktora AZLP, donosi odluke po prihgovorima, ali i utvrđuje godišnji izvještaj o radu.

Bonus video: