Kolašinski Spomen-dom čeka donatore

Vraćanje prvobitnog izgleda podrazumijeva bijelu boju spoljašnosti, a u budućnosti je cilj rekonstrukcija, najavila predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović

7514 pregleda 4 komentar(a)
Izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, Foto: Dragana Šćepanović
Izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, Foto: Dragana Šćepanović

Za rekonstrukciju kolašinskog Spomen-doma potreban je višemilionski iznos, ali je najavljeno da bi u dogledno vrijeme mogao biti “osvježen” izgled tog značajnog zdanja.

Opština, kako je saopštila predsjednica Marta Šćepanović, planira da uz pomoć donatora pribavi neophodan novac za “vraćanje prvobitnog izgleda Spomen doma”.

To bi podrazumijevalo bijelu boju spoljašnjih elemenata.

”Evidentno je da je taj objekat godinama u lošem stanju, a za kompletnu rekonstrukciju je potrebno puno novca. Prvi naš korak brige o tom objektu je da nađemo način da pribavimo novac da vizuleno osvježimo spoljašnje elemente i vratimo zgradi pređašnji izgled. Urađeni su premjeri i predračuni i nije riječ o zanemarljivom iznosu, ali nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo novac. U budućnosti, naravno, cilj je rekonstrukcija, s obzirom na važnost zgrade i značaj za Kolašin”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, dugoročni su planovi da Spomen-dom, u kojem su sada kancelarije lokalne uprave, u budućnosti postane Centar savremene umjetnosti.

Ukoliko se ostvare najave predsjednice Šćepanović, to bi bili jedini radovi na objektu tokom minulih decenija.

Strateškim planom razvoja Opštine Kolašin, donesenim prije pet godina, ali i onim ranijim, predviđena je rekonstrukcija zgrade i za to bi, prema procjeni autora dokumenata, bilo potrebno tri miliona eura.

Novac potreban za te investicije lokalna uprava tada je planirala da obezbijedi iz opštinskog budžeta, uz pomoć Vlade i investitora, odnosno, donatora.

Ni jedan korak ka tom cilju nije urađen tokom minulih pet godina. Ni mnogo ranije nijesu nalazili načine da spasu od propadanja zgradu, ali je u svakom četvorogodišnjem razvojnom planu grada, tokom minulih decenija, to najavljivano.

Nekadašnji ponos grada, podignut kasnih 70-ih godina prošlog vijeka, u znak sjećanja na zasjedanja ZAVNO-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja), građen je po ideji slovenačkog arhitekte Marka Mušiča.

Prije nekoliko godina, Spomen-dom je bio jedan od četiri projekta “poslijeratnog graditeljskog nasljeđa s potencijalnim scenarijom razvoja” koje je Crna Gora predstavila na venecijanskom Bijenalu arhitekture.

Prema izboru Word Monuments Fund, ta zgrada našla se među 30 najatraktivnijih arhitektonskih dostignuća na svijetu.

Najreprezentativniji spomenik socijalističke kulture: Tatjana Koprivica
Najreprezentativniji spomenik socijalističke kulture: Tatjana Koprivicafoto: Dragana Šćepanović

Kako je nedavno na jednoj tribini u Kolašinu kazala Tatjana Koprivica, profesorka istorije umjetnosti, Spomen-dom je najreprezentativniji spomenik socijalističke kulture.

”Mušičev spomenik nije važno djelo samo za Crnu Goru nego za socijalističku Jugoslaviju. To je primjer modernosti i veze s lokalnom arhitekturom tipičnom za ovaj prostor. Izučava se na fakultetima, prezentuje se na reprezentativnim skupovima po svijetu kao remek-djelo, a mi u Crnoj Gori ne prepoznajemo njegov značaj”, rekla je ona.

Do početka 90-ih godina minulog vijeka, za održavanje zgrade bila je zadužena država. U budžetu se nalazila stavka kojom su određena novčana sredstava bila opredijeljena za popravke, ali i nekoliko zaposlenih na održavanju Spomen-doma.

Navodno, na predlog tadašnje Narodne stranke, iz budžeta je izbrisana ta stavka i država je prestala da se stara o najpoznatijoj kolašinskoj zgradi.

Bonus video: