MZ Reževići: Careviću, šta ste uradili da spriječite devastaciju Skočiđevojke?

“Opština Budva užurbano radi sa investitorom da što prije dobiju potrebnu infrastrukturu da započnu gradnju. Lokalna uprava njima izlazi u susret, a na naše zahtjeve se oglušavaju. Molim sve opštinske organe da stopiraju dalju devastaciju Skočiđevojke”, kazao je predsjednika Savjeta MZ "Reževići" Aleksandar Radović

12634 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Mjesna zajednica “Reževići“ uputila je urgenciju predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću da upozna javnost šta je njegova administracija preduzela da se poništi rješenje Glavnog državnog arhitkte Mirka Žižića, zbog utvrđenih nepravilnosti i spriječi devatsacija lokaliteta Skočiđevojke, na kojoj je predviđena gradnja megalomanskog projekta kiparske kompanije “K.D.P. Promotion and Investments Limited”.

Sa današnje konferencije za novinare u Reževićima ponovo je poslata poruka da je riječ o korupcionašpkom poslu, gdje je neko uzeo pare.

Oni su podsjetili Carevića da im je u martu uputio dopis u kome je naveo da Opština Budva nije donijela odluku da ne treba da se sprovodi međunarodni javni konkurs za izgradu međunarodnog konkursa za izradu Idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja, na šta se pozvao Glavni državni arhitkta prilikom davanja zelenog svjetla.

“Vaši navodi iz dopisa predstavljaju čvrst osnov da se Opština Budva obrati Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i urbanizma za poništavanje rješenja Glavnog državnog arhitekte”, naveli su u urgenciji predstavnici Mjesne zajednice, koje je predočeno “Vijestima”.

Navodeći da je MZ “Reževići podnijela inicijativu Skupštinskom odboru za planiranje prostora za konsultativno saslušanje bivšeg ministra Ratka Mitrovića, Glavnog državnog arhitekte Mirka Žižiča i sadašnje ministarke Ane Novakovič Đurović u vezi postupaka koji su vođeni za Skočiđevojku, predsjednika Savjeta MZ “Reževići Aleksandar Radović kazao je da im niko ne izlazi u susret iako su podnijete brojne tužbe Upravnom sudu, krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu jer su utvrđene brojne nepravilnosti u postupku izdavanja saglasnnoti na idejno rješenje turističkog kompleksa sa stanovima za tržište.

“Opština Budva užurbano radi sa investitorom da što prije dobiju potrebnu infrastrukturu da započnu gradnju. Lokalna uprava njima izlazi u susret, a na naše zahtjeve se oglušavaju. Molim sve opštinske organe da stopiraju dalju devastaciju Skočiđevojke”, kazao je Radović.

Na Skočiđevojci niče 15-etažni objekat veličine tri fudbalska stadiona

Članica Savjeta MZ “Reževići” Tamara Goliš kazala je da je mjesna zajednica iskoristila sve zakonom dozvoljene mogućnosti da pokuša da spriječi devastaciju prostora na Skočiđevojci.

“Nažalost, zakonska regulative naše zemlje je više na ruku velikim investitorima nego nama građanima i javnom interesu. Podređeno je više privatnom interesu. Rješenje državnog arhitekte ne možemo osporiti u nekim realnim I smislenim rokovima za rješavanje, nego smo bili bili u mogućnosti da podnesemo upravne tužbe. Upravi sud zbog opterećenosti I zbog težine problematike, ti postupci traju više mjeseci . Tako da nas realno može zadesiti najgori scenario da institucije na današnji dan ne ponište rješenje Glavnog državnog arhitekte, jer smo dokazali da sadrže netačnosti i neistine, pa Upravi sud za nekih par godina donese presudu da smo mi u pravu, a za to vrijeme ćemo na Skočiđevojci dobiti jednu nezamislivu konstrukciju za grad Budva a kamoli za Reževići”, kazala je Goliš.

Ona je kazala da je rješenje Glavnog državnog arhitekte na Skočiđevojci odobren objekat veličine tri fudbalska stadiona , visine preko 15 etaža.

“Objekat će iznad magistrale biti sedam etaža. Da ne pričamo o uticaju na lokalno stanovništvo, degradaciji turizma : U tom najgorem scenariju nama će ostati nesrazmjeran objekat I pitanje da li će doživjeti sudbinu hotela “ As” u Perazića dolu, hotela “ Cristal Rivijera” u Petrovcu”, naglasila je Goliš.

Radović: Sinovci ministra Mitrovića projektovali objekat

Mještanin reževića, nekadašnji predsjednik SO Budva Krsto Radović kazao je da oni nijesu protiv investicija, ali su protiv da se gradi objekat visine 60 metara I dužine 340 metara, kapaciteta hiljadu i po gostiju.

“Da bi plastično objasnio Petrovac i Buljarica imaju hiljadu I po stanovnika što znači da bi mogli svi da se tamo preselimo u tu zgradu. To bi potpuno devastiralo prostor. Suprotono urbanističkim uslovima dato je da objekat ima osam suterena , plus sedam spratrova. Dakle, ta zgrada bi bila 25 metara iznad magistrale”, naglasio je Radović.

On je podsjetio da je SDT podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Ratka Mitrovića, čiji su, kako je kazao sinovci projektovali objekat na Skočiđevojci.

“Podnio sam I protiv Glavnog državnog arhitekte, I NN lica iz Opštine Budva. Ono što sada izlazi na vidjelo je da u Opštini Budva nemamo više NN lica jer, Ministarstvo je dalo saglasnost na projekat pozivajući se na odluku Opštine Budva ( da nije bilo potrebno raspisivanje međunarodnog konkursa) koju ja tada nisam potpisao. Gospodin Carević je tek nakon dva i po mjeseca obmanjivanja mene i MZ, kako bi istekli rokovi za žalbe Upravnom sudu, rekao da nije dao saglasnost. Volio bi medije da pitaju sekretara za urbanizam i Carevića šta su uradili i da li je podnio krivične prijave protiv ljudi koji su zloupotrijebili Opštinu Budva, govoreći da je dala saglasnost . Zašto OPština Budva nastvalja da ide na ruku investitoru, od infrastrukture, eksproprijacije zemlje. Znači Opština Budva nastvalja krivično djelo. Očito da je ovdje neko dogovorio posao i da je uzao pare”, kazao je Radović.

Mještanin Miško Rađenović je kazao da je ovo očigledan slučaj da jedna Opština i jedna država saturira turističke prostore u korist pojedinačnih investitora, što je u potpunoj koliziji sa lokalnom zajednicom i mediteranskom pričom koju Crna Gora strategijski treba da njeguje.

“ Potpuno obesmišljen razvoj turizma na ovim prostorima. Ni jedan parameter marketinški ta megastruktura nema koja bi pomogla lokalnoj zajednici I Crnoj Gori. To je sistem u koji investitor mješovitog hotela dovodi poznati poznati hotelski lanac da bude menadžment hotelskom dijelu, a cilj je da se kroz taj ugovor proda ostatak kompleksa sa stanovima, koji nemaju nikakve veze sa turizmom”, pojasnio je Rađenović.

Izmjene zakona bile skrojene po mjeri investitora na Skočiđevojci

Goliš je posebno obavjestila javnost o “nevjerovatnoj drskosti i smjelosti znanih i neznanih učesnika u devastaciji Sjkočiđevojke, koji su pronašli način da u Predlog izmjene zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata uvrste i dopunu člana 218 istog Zakona.

“Ta dopuna je u direktnom interesu njihovom. To se odnosilo da bi javne konkurse za izradu Idejnih urbanističko- arhitektonskih rješenja objekata, umjesto organi lokalne i državne uprave, u buduće sprovodio i organizovao Investitor. Na taj način je bio zloupotrijebljen javni interes I stavljena predsnost privatnom interesu. Srećom stručna javnost je bila budna, propust je uočen na vrijeme i resorno Ministarstvo je podnijelo Amandman na Predlog Izmjene zakona koji je Vlada na 13.sjednici prihvatila odnosno utvrdila” , istakla je Goliš.

Bonus video: