Nakon krimi istrage i godina kašnjenja: Na jesen će raditi rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Ulcinju

Kriminalistička policija i anketni odbor u lokalnom parlamentu ispitivali kako je potrošeno 1,3 miliona od 20 miliona eura, ali do danas nije utvrđena eventualna odgovornost bivših čelnika Opštine

26804 pregleda 2 komentar(a)
Država im izmirla dospjele rate za kredit:Sa potpisivanja ugovor, Foto: Opština Ulcinj
Država im izmirla dospjele rate za kredit:Sa potpisivanja ugovor, Foto: Opština Ulcinj

Nakon sedam godina kašnjenja i sumnje da je pronevjereno 1,3 miliona eura, u septembru bi trebalo da počne rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulcinju - jednom od najvažnjih kapitalnih projekata u gradu od koga zavisi realizacija brojnih investicija, prije svega turističkih.

Radove vrijedne 20 miliona eura izvodiće firma “MPP Jedinstvo” iz Srbije, a novac je obezbijeđen kreditom kod Njemačke razvojne banke (KfW), potvrdio je za “Vijesti” predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Od tog iznosa, za koji je Vlada dala garanciju, bivše ulcinjske vlasti već su povukle 1,3 miliona eura, ali se ne zna za šta je novac potrošen. Taj slučaj je ispitivala kriminalistička policija, a formiran je i anketni odbor u lokalnom parlamentu. Šta su rezultati tih istraga i da li ima elemenata odgovornosti bivših čelnika lokalne vlasti za nanijetu štetu gradu - do danas nije poznato...

Bajraktari je ocijenio da se realizacijom ovog projekata otvara širok prostor za velike investicije na Velikoj plaži, a stvaraju se i preduslovi da se Port Mileni vrati stari sjaj.

Bajraktari
Bajraktarifoto: GP URA Ulcinj

”Da postanemo prva ekološka opština u Crnoj Gori i još mnogo toga, jer je ovaj projekat najveći u poslednjih 40 godina”, kazao je on.

Ugovor sa prvorangiranim ponuđačem “MPP Jedinstvo” potpisan je prošle sedmice.

Civilizacijsko pitanje

Bajraktari je naveo da su mu bila pomiješana osjećanja prilikom potpisivanja ugovora, jer je bio srećan što nakon sedam godina kreće realizacija važnog projekta, ali da je i bio tužan što se toliko čekalo da se sa njim počne:

”Tim prije što je to najveći projekat u posljednjih 40 godina i nije samo važno ekološko, ekonomsko, razvojno ili infrastrukturno pitanje za Ulcinj, već prije svega civilizacijsko”.

Ugovoreni radovi su dio kredita između Vlade i KFW-a za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na crnogorskom primorju - Faza V, koji je potpisan 2013. godine, u iznosu od 36 miliona, od čega je Ulcinju namijenjeno 20 miliona.

Projekat je dugo bio blokiran i odvijao se usporeno zbog neekspeditivnosti ranijih opštinskih uprava u izvršavanju ugovorom preuzetih obaveza i stvaranju preduslova za početak realizacije investicije.

Predviđena je izgradnja vodovodne mreže u naseljima gdje je trenutno nema, zamjena azbestnih starih cijevi novim, ugradnja više od hiljadu novih brojila i ulaganje u više od 30 postojećih i novih objekata.

Ukupna dužina rekostruisanih i modernizovanih vodovodnih i kanalizacionih cijevi predviđeno je da bude 90 kilometara.

Bajraktari kaže da je uvjeren “da se ulazi u novu fazu razvoja, odnosno da kreće obećani novi početak za Ulcinj”.

”I da ćemo od septembra imati radove na velikom dijelu opštine. Trebaće nam svima mnogo strpljenja, ali drugog puta za realizaciju ovog ogromnog projekta nema”.

Cungu
Cungufoto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, koji je prije desetak godina inicirao ideju za izgradnju i sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, kazao je da je to bila prvobitna potreba lokalnog stanovnistva, radi obezbjeđenja kvalitetne vode za piće i uređenja otpadnih voda (kanalizacionih i atmosferskih).

Sjeća se da je tada bilo potrebno dosta vremena da ubijedi sve relevantne aktere u donošenju odluka za tu investiciju:

”Studija izvodljivosti koju je uradila njemačka agencija Dahlem, nedvosmisleno je potvrdila potrebu za hitno djelovanje. Dotrajala oprema i prevaziđena tehnologija koja je stara više od 60 godina, postali su kočnica daljeg razvoja Opštine sa neminovno negativnim uticajem na zdravlje gradjana”.

Kancerogene azbestne cijevi

Cungu je istakao da odmah treba početi sa pripremama za ostale faze projekta, ocijenivši da je to dug i mukotrpan put koji traži angažman svih institucija, a najviše stručnjaka, te da se početkom ove investicije pojavljuje zračak nade da se može zaustaviti devastacija prostora i započeti razvoj cjelokupne privrede Opštine.

Upozorio je da je potpuno dotrajalo kompletno postrojenje za vodosnabdijevanje.

”Kancerogene-azbestne cijevi još su u funkciji, gubici u sistemu vodosnabdjevanja su i više od 80 odsto, ne funkcionišu kolektori za kanalizacioni sistem u gradu i na Velikoj plaži, ne postoji kanalizacioni sistem za veći dio opštine, postoji velika prijetnja od zagađene Port Milene, stambeni i poslovni objekti na području Štoja funkcionišu samo sa septičkim jamama, atmosferske vode su potpuno nekontrolisane i plave skoro sve djelove opštine...”, opisao je Cungu trenutno stanje.

Prema njegovim riječima, od realizacije prve faze zavisi dalja podrška KfW i drugih evropskih institucija koje podržavaju razvojne projekte država koje čekaju prijem u EU, a ovom investicijom Opština rješava kvalitetno snabdijeanje vodom u narednih 50 godina, uključujući i Vladimirsko područje i Štoj.

Za ovaj projekat Opština je imala pet godina grejs perioda za vraćanje kredita, a od jula prošle godine počele su da joj stižu polugodišnje rate od po 900.000 eura.

Opština lani nije imala novca pa joj je Ministarstva finansija izmirilo dospjele rate koje, prema informacijama “Vijesti”, još nije vratila u državni budžet.

Ministarstvo finansija i Opština su 2015. godine potpisali ugovor o prosljeđivanju novca, a rok za njegovo raspolaganje je istekao krajem 2020. Prema tom ugovoru, Opština je bila dužna da na glavni državni račun trezora uplati svaku dospjelu ratu, prema utvrđenom planu otplate.

Anketni odbor završio posao, ali nije usvojio konačni izvještaj

Zbog čega se kasnilo sa strateški važnim projektom trebalo je da utvrdi anketni odbor koji je formirao lokalni parlament lani. Koordinator odbora Naser Resulbegović kazao je “Vijestima” da su završili posao, ali da odbor nema legitimitet nakon martovskih izbora.

Odbor je, kako je naveo, uprkos brojnim opstrukcijama, u dobroj mjeri utvrdio na koji je način nastala šteta za grad i građane, ali nije mogao da iznosi detalje skupštinske istrage.

”Pošto je nakon održanih lokalnih izbora, promjenjen sastav u lokalnom parlamentu, a time i formalno većini članova Anketnog odbora prestao mandat, taj odbor i formalno nije u mandatu da usvoji izvještaj i dostavi ga Skupštini, što je izgledno i bila namjera određenih partija”, kazao je Resulbegović.

Resulbegović
Resulbegovićfoto: Samir Adrović

On je pozdravio potpisivanje ugovora o početku realizacije projekta i istakao da je neshvatljivo da se, i pored obezbijeđenog novca, čekalo punih sedam godina.

Upravo iz tih razloga, podsjetio je,otvarena je parlamentarna istraga, u cilju prikuplja informacije i i utvrđivanja eventualne odgovornosti nosilaca rukovodnih funkcija.

”Anketni odbor je tokom čitavog rada nailazio na opstrukcije, iako je njegovo formiranje bilo podržano od svih partija zastupljenih u lokalnom parlamntu. Te opstrukcije ogledale su se u nedostavljanju kompletne dokumentacije, kašnjenju u dostavljanju, neredovnom prisustvu i neaktivnošću pojedinih članova”.

Cungu: Nedostatak infrastrukture otjerao renomirane investitore

Cungu je istakao da brojne renomirane svjetske kompanije koje su bile zainteresovane za investiranje u turizam u Ulcinju, nijesu ni htjele da počnu razgovore bez ubjeđenja da će se pristupiti izgradnji infrastrukturnih objekata iz te oblasti.

”Nažalost, Ulcinj je zbog loše infrastrukture propustio velike investitore, istinske brendove iz cijelog svijeta”.

Bonus video: