Na Prutašu spasili Slovakinju

Državljanka Slovačke povrijedila nogu tokom planinarenja

24835 pregleda 13 komentar(a)
Foto: GSS
Foto: GSS

Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore uspješno su oko 17 časova okončali spasilačku akciju u rejonu Prutaša na Durmitoru.

Poziv za pomoć oko 16 časova, putem broja 112 - Operativno-komunikacionog centra Uprave policije i Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, uputila je državljanka Slovačke, koja je prilikom planinarenja na Durmitoru povrijedila nogu.

U spasilačkoj akciji na Prutašu - vrhu na 2.393 metra nadmorske visine sa južne strane Durmitora, korišćen je helikopter Vojske Crne Gore kojim je prebačena spasilačka ekipa Gorske službe spasavanja Crne Gore kako bi se što prije stiglo do povrijeđene planinarke.

Spasioci Gorske službe spasavanja su tokom jula učestvovali u nekoliko spasilačkih akcija na Durmitoru i Prokletijama.

Tokom akcije, 6. jula ove godine, u rejonu Bobotovog kuka spasena je državljanka Češke H. Z. (41), koja se povrijedila prilikom planinarenja sa porodicom.

Ove godine, 17. jula, učestvovali su i u spasilačkoj akciji kada su sa Durmitora do Doma zdravlja na Žabljaku prebacili državljanina Švajcarske K. W. (62), koji je tokom uspona zadobio prelom lijeve noge.

Dan ranije na Prokletijama, spaseni su državljani SAD, koji su se izgubili u rejonu Vusanje.

”Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore pronašli su državljane SAD, koji su kasno poslije podne ostali zaglavljeni u reonu Vusanje, na gotovo istoj lokaciji sa koje smo proteklih dana spasli dvije grupe čeških turista”, saopštili su iz Gorske službe spasavanja Crne Gore.

Gotovo da nema godine, kada tokom ljetne sezone, nema na desetine povrijeđenih ili stradalih tokom planinarenja na crnogorskim planinama.

Bonus video: