Institucija Zaštitnika: Škola "Vasa Pavić" radi bez upotrebne dozvole

Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara "Vasa Pavić" dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, a zgrada u centru Podgorice i njena zaštićena okolina u vlasništvu je Javne ustanove "Muzeji i galerije Podgorice"

10212 pregleda 8 komentar(a)
Kulturno dobro od lokalnog značaja:  Umjetnička škola “Vasa Pavić” -, Foto: Luka Zekovic
Kulturno dobro od lokalnog značaja: Umjetnička škola “Vasa Pavić” -, Foto: Luka Zekovic

Umjetička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" radi bez upotrebne dozvole, utvrdila je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković dala je preporuku školi da uloži napore na dobijanju dozvole.

Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara "Vasa Pavić" dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, a zgrada u centru Podgorice i njena zaštićena okolina u vlasništvu je Javne ustanove "Muzeji i galerije Podgorice".

Centar za stručno obrazovanje sredinom juna dostavio je izjašnjenje instituciji Zaštinika da je dobijanje upotrebne dozvole u proceduri već duži vremenski period.

Sama škola nije dostavila izjašnjenje ni nakon urgencija ove institucije.

Svi obrazovni programi koji se izučavaju u ovoj osnovnoj i srednjoj školi su licencirani od strane Ministarstva prosvjete.

Centar za stručno obrazovanje je 2020. godine imenovano tim za eksterno utvrđivanje kvaliteta obrazovnog programa i rada u školi i utvrdio da je nivo kvaliteta procijenjen kao izvrstan.

Umjetnička škola je uradila pravilnik o protivpožarnoj zaštiti i svi protivpožarni aparati su atestirani. Plan za evakuaciju u slučaju opasnosti još, međutim, nije urađen.

”Podsjećamo da je u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i u drugim javnim ustanovama u kojima borave djeca, potrebno obezbijediti najviši nivo bezbjednosti i sigurnosti. Naime, djeca u školama borave i šest sati u toku dana, dakle najveći dio dana, te prostor u kome borave mora biti siguran. Takođe moraju postojati smjernice o napuštanju objekta u određenim vanrednim okolnostima, a naročito imajući u vidu da su u prethodnom periodu pojedine obrazovno-vaspitne ustanove dobile eletkronskim putem prijetnje po bezbjednost djece”, navodi se u mišljenju Mijuškovićeve.

Dio crnogorskih škola evakuisan je ranije ove godine zbog dojava o postavljenim bombama.

Zamjenica zaštitnika Mijušković je takođe utvrdila da Umjetnička škola nije prilagođena djeci sa invaliditetom - ne posjeduje lift, niti prilaznu rampu, kao ni sanitarne prostorije.

Škola, navodi se u dokumentu, do sada nije imala djecu sa posebnim obrazovnim potrebama koja su imala smetnje sa kretanjem, ali ako bi se pojavilo, uprava tvrdi da bi se problem brzo riješio “uz pomoć gumene trake, jer se radi o samo tri stepenika”.

"Iako je škola ‘Vasa Pavić’ smještena u zgradu koja je dobila status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, to nije razlog da se ne preduzmu aktivnosti na njenom razumnom prilagođavanju - obezbjeđivanju adekvatnog pristupa djeci sa tjelesnim smetnjama (koja imaju otežano kretanje, koriste kolica i dr.) kao i prilagođeni toalet", navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika.

Ona podsjeća da Konvencija o pravima djeteta UN propisuje dostupnost, pristupačnost, prihvatljivost i prilagodljivost kao svojstva obrazovanja.

Uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor, ali je inspektor konstatovao da nema osnova za preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Bonus video: