KCCG: Oftalmolozi izveli operaciju vađenja bakarne žice, bila je zabodena u unutrašnje strukture zida očne jabučice

"Pacijent kod koga je uspješno odrađena intervencija, koja je dovela do očuvanja kako anatomskog integriteta, tako i vidne funkcije, ima 62 godine a imao je povredu desnog oka zbog koje je dobio i gnojnu upalu svih unutrašnjih djelova oka", piše u saopštenju KCCG

11901 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uspješno su izveli operaciju vađenja intrabulbarnog stranog tijela, bakarne žice dužine 11-12 mm, koja je bila zabodena u unutrašnje duboke strukture zida očne jabučice (retinu, horoideu i skleru) u gotovo cijeloj dužini, saopšteno je iz KCCG.

Oni su dodali da je operacija urađena minimalno invazivnom hirurgijom, metodom vitrektomije, što je kako poručuju, prvi put da se ovakva vrsta intervencije obavila u KCCG.

"Zbog rijetkosti mehanizma i vrste povrede u pitanju je i u svijetu izuzetno rijetka oftalmološka operacija. Pacijent kod koga je uspješno odrađena intervencija, koja je dovela do očuvanja kako anatomskog integriteta, tako i vidne funkcije, ima 62 godine a imao je povredu desnog oka zbog koje je dobio i gnojnu upalu svih unutrašnjih djelova oka", piše u saopštenju.

Iz KCCG su naveli da je operaciju, koja je trajala tri sata, izvela je mr sc. med. Danijela Đurović Raonić a asistirala je dr sc. med. Biljana Milojko Šćepović.

Ostali članovi tima bili su anesteziolog dr Zoran Jovančević, instrumentarke Danijela Simonović i Ivana Jelušić i anestetičarka Kristina Novaković.

"Takođe je dr Đurović Raonić po prvi put, pacijentu starom 51 godinu, ugradila multifokalno sočivo u lijevo a zatim i u desno oko. Pacijent koji je od svoje desete godine života nosio naočare zbog kratkovidosti, sada ima vidnu funkciju na oba oka 100% bez naočara, kako na daljinu, srednju daljinu i blizinu i daju mu kao intelektualcu izuzetan radni i životni komfor. Ovo je dokaz da oftalmolozi KCCG prate savremene trendove u liječenju oftalmoloških pacijenata i kontinuiranim uvođenjem novih procedura podižu kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u Klinici za očne bolesti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: