Adžić: Zemlje koje su prepoznate kao primarne destinacije za digitalne nomade imaju značajne benefite od toga

Adžić je rekao da ako bi Crna Gora postala globalno privlačna destinacija za digitalne nomade, to bi pomoglo ne samo daljem razvoju turizma, već bi to sektor informacionih tehnologija (IT) učinilo još jednim stubom crnogorske ekonomije

3631 pregleda 3 komentar(a)
Adžić, Foto: MUP
Adžić, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da očekuje da svi poslanici podrže izmjene i dopune Zakona o strancima, te da je to velika šansa za Crnu Goru.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je saopšteno da je grupa poslanika Skupštine Crne Gore podnijela Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, za koji je, nakon razmatranja, MUP dalo saglasnost na predviđene izmjene.

"Ovim izmjenama i dopunama stvaraju neophodne normativne pretpostavke da stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo, koje nije registrovano u Crnoj Gori, regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da je Crna Gora je idealna baza za digitalne nomade – ljude koji koristeći komunikacione tehnologije svoje usluge pružaju sa bilo kojeg mjesta na svijetu, te da su upravo zbog toga dali mišljenje kojim Vlada Crne Gore podržava Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o strancima.

"Zemlje koje su trenutno prepoznate kao primarne destinacije za digitalne nomade imaju značajne benefite od toga. Primarni benefiti su povećanje uposlenosti turističkih kapaciteta tokom čitave godine, veći prihodi u turizmu, brži, kvalitetniji i uravnoteženiji razvoj IT sektora kroz veću dostupnost nedostajućih ekspertiza i direktno povezivanje sa globalnim IT centrima odakle digitalni nomadi pretežno i dolaze", rekao je Adžić.

On je dodao da ako bi Crna Gora postala globalno privlačna destinacija za digitalne nomade, to bi pomoglo ne samo daljem razvoju turizma, već bi to sektor informacionih tehnologija (IT) učinilo još jednim stubom crnogorske ekonomije.

Iz MUP su naveli da Crnu Goru privlačnom destinacijom za digitalne nomade čine prirodne ljepote, pogodna vremenska zona, niske cijene i blizina većih evropskih gradova.

"Sve ove karakteristike su značajne prednosti i naš potencijal, neophodno je da nastavimo sa stvaranjem normativnih pretpostavki kako bi digitalni nomadi u Crnoj Gori imali neophodne uslove rada", zaključuje se u saopštenju MUP.

Bonus video: