Savremeni biznis ne može bez savremenih tehnologija

Izazovna vremena koja su pred nama stavljaju još snažniji fokus na potrebu za elektronskim poslovanjem i korišćenje modernih FinTech rešenja

21846 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Ristić
Foto: Jelena Ristić

Digitalni, socio-ekonomski i lokalni ekonomski uslovi diktiraju tempo kojim se inovacije primjenjuju na pojedinačnim tržištima, a generalno je trend da jednostavno, praktično i sigurno korisničko iskustvo diktira konkretnu platnu metodu za koju se korisnik odlučuje. Kako su građani počeli u većoj mjeri da plaćaju i kupuju online, tako su i proizvođači i trgovci u internetu videli dodatni kanal promocije i plasiranja svojih proizvoda, pa trend otvaranja online prodavnica raste iz dana u dan – kaže Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard

  • Gđo Ristić, kako biste opisali navike potrošača u Crnoj Gori kada su u pitanju plaćanja? Da li su se potrošači digitalizovali u tom domenu?

Najtačniji odgovor na to pitanje je da navike u pogledu plaćanja prate tempo života savremenog čovjeka. To u praksi znači da se građani oslanjaju na platne metode koje su komplementarne sa njihovim realnim potrebama, a kako su tehnologije sastavni deo tih potreba, tako su i platne metode koje se koriste u sve većoj meri digitalne. Primjera za to je zaista mnogo i što je još važnije, ima ih u svim sferama svakodnevnog života – od toga da se parking plaća karticama umjesto kešom ili da je već nekoliko godina unazad moguće platiti kaznu za saobraćajni prekršaj na licu mjesta, kod saobraćajca, preko toga da se mjesečni računi plaćaju elektronski, ne samo preko ebanking-a, već i karticama putem online aplikacija izdavaoca računa, do sve većeg broja veb šopova koji se otvaraju jer biznisi na internetu imaju dodatnu šansu za zaradu i širenje biznisa. Na kraju krajeva, tu su i mobilni novčanici kao možda najbolji primjer kako savremene tehnologije intuitivno unose praktičnost i sigurnost u svakodnevne aktivnosti građana – to je nešto što korisnici u sve većoj mjeri prepoznaju i zahvaljujući čemu, raste broj korisnika mobilnih plaćanja i banaka koje tu opciju omogućavaju.

Trend koji se posebno ističe prethodnih godina, između ostalog i zbog ograničenja koja je pandemija nametnula, je ecommerce, a naše tradicionalno MasterIndex istraživanje daje podatke u pogledu toga gdje je Crna Gora kao tržište. Rezultati za 2022. govore da se 70% ispitanika susrelo sa onlajn plaćanjima i kupovinom, pri čemu se većina njih okreće ecommerce plaćanjima nekoliko puta godišnje, a svaki deveti plaća online makar jednom nedeljno. Gledajući šta je to što se plaća na internetu, vidimo da su tu kako hrana, potrepštine za kuću i garderoba, tako i mjesečni računi – dakle, sva plaćanja koja korisnici mogu da izmjeste na internet, sada migriraju na internet, pri čemu je udio kartičnih plaćanja u ecommerce-u 69 odsto i značajno je veći od udjela gotovinskih plaćanja pouzećem kojih je 41 odsto, što dodatno pokazuje da građani suštinski razumiju i koriste ecommerce, kao i da imaju povjerenje u ovaj vid plaćanja.

Kako su građani počeli u većoj meri da plaćaju i kupuju online, tako su i proizvođači i trgovci u internetu vidjeli dodatni kanal promocije i plasiranja svojih proizvoda, pa trend otvaranja online prodavnica raste iz dana u dan. Imajući u vidu ono što sam već istakla, da je online poslovanje razvojna prilika za trgovce svih veličina da povećaju obim svog poslovanja, ecommerce treba posmatrati kao šansu za ukupan ekonomski rast tržišta, zbog čega ulaganje u edukaciju i stimulaciju trgovaca i korisnika treba da bude na listi prioriteta svih relevantnih tržišnih činilaca.

  • Kada pričamo o razvojnim šansama za tržište, gde je Vi vidite za Crnu Goru? Šta je to što Mastercard može da ponudi biznisima u našoj zemlji?

Crna Gora je do sada mnogo puta pokazala i dokazala da je tržište koje hrabro prihvata inovacije i daću vam samo dva primjera za to – prema udjelu beskontaktnih plaćanja na POS terminalima, Crna Gora se svrstava među naprednije zemlje u Evropi, a ujedno je i prva u ovom delu Balkana koja je uvela Apple Pay plaćanja. Kao tržište otvoreno za novine, Crna Gora ima priliku da baš na bazi te otvorenosti, ubrza svoj razvojni put ka savremenoj, digitalnoj ekonomiji, a u očekivanju izazovnih vremena pred nama, potreba za elektronskim poslovanjem i korišćenjem modernih FinTech rješenja postaje sve izraženija. Drugim rečima – savremeni biznis koji teži održivosti ne može bez savremenih tehnologija.

Karakteristika svih naših tržišta je na primjer, veliki prihvatni jaz, odnosno mali broj trgovačkih lokacija koje prihvataju kartična plaćanja. Po pravilu se tu radi o netradicionalim trgovcima, na primjer majstorima, prodavcima na pijacama ili frizerima, i što je manje urbanizovana sredina, to je prihvatni jaz veći. Rešenje koje ide ruku pod ruku sa novim pravilnikom o e-fiskalizaciji je Tap on Phone koje smo predstavili na tržištu prošle godine. Suština je u aplikaciji koju trgovac preuzima na svoj mobilni telefon ili tablet i koji, nakon registracije kod banke i ukucavanja koda koji se tom prilikom dobija, postaje POS terminal. Na taj način trgovci dobijaju mogućnost da prihvataju kartična ili mobilna plaćanja, da usluže širi opseg klijenata i naravno, da unaprede sigurnost i jednostavnost svog poslovanja. Osim toga, za biznise je važno da vode računa i o svojoj potrošnji, ne samo o prihodima, zbog čega je preporuka da se odluče za korišćenje komercijalnih ili biznis kartica, kao način da plaćanja ka dobavljačima ili regulisanje poreskih ili komunalnih obaveza pojednostave i za sebe i za svoje knjigovođe, pri čemu većina komercijalnih kartica iz našeg portfolija sa sobom donosi jedinstvene pogodnosti za korisnike kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

  • Prepoznati ste kao kompanija koja se zalaže i podržava javno privatna partnerstva. Koje su najveće prednosti ovih partnerstava?

Javno-privatna partnerstva su naš način poslovanja na svim tržištima na kojima smo prisutni jer se kroz praksu pokazalo da je to mehanizam koji doprinosi napretku cjelokupnog tržišta. Privatne kompanije, koje su najčešće internacionalnog tipa, donose različite tehnologije i inovacije, dopunjene realnim iskustvima sa drugih tržišta, koje se onda primjenjuju lokalno u skladu sa aktuelnim potrebama građana. Digitalni, socio-ekonomski i lokalni ekonomski uslovi diktiraju tempo kojim se inovacije prihvataju na pojedinačnim tržištima, a generalno je trend da jednostavno, praktično i sigurno korisničko iskustvo izdvaja rešenja – u slučaju naše industrije, konkretnu platnu metodu - za koju se korisnik odlučuje. Zato mi saradnju sa tržišnim činiocima ne vidimo kao borbu da se neka druga platna metoda iskoreni, već kao zajedničko zalaganje da krajnji korisnici, a to smo na kraju dana svi mi, uživaju u slobodi izbora bilo gdje i bilo kada, bez kompromisa po pitanju sigurnosti svojih ličnih i platnih podataka.

Na makro planu, javno-privatna partnerstva otvaraju mogućnost da digitalizacija bude put za rešavanje mnogih realnih problema – da se u zvanične finansijske tokove uključe milioni pojedinaca i biznisa širom svijeta, da se osnaže osetljive grupe u društvu, da se poveća nivo rodne ravnopravnosti ili da se značajno doprinese ekološkoj održivosti, da navedem samo neke primjere u koje smo i mi, kao kompanija koja posluje u skladu sa UN Ciljevima održivog razvoja, aktivno uključeni. Kako su to pitanja koja se tiču svih nas koji smo članovi lokalne zajednice, važno je da se svi uključimo u njihovo rešavanje, a ako možemo da se oslonimo na tehnologije da do cilja dođemo brže, jednostavnije, jeftinije ili sigurnije, utom bolje.