Filipovići na Lukavici: "Ovakvo nevrijeme ne pamtim, bila je prava katastrofa"

Na Lukavici je i porodica Raičević koja je prije nekoliko dana otišla u Zagarač zbog krsne slave
59 pregleda 0 komentar(a)
Lukavica snijeg, Foto: Vatrogasci NK
Lukavica snijeg, Foto: Vatrogasci NK
Ažurirano: 08.10.2017. 08:34h

Rajko Filipović sa Zagarača, koji se sa porodicom, nalazi na Lukavici, tridesetak kilometara od Nikšića, gdje svake godine izdiže sa stokom, nada se da će put brzo biti očišćen.

„Cijelu noć sam bio pored šporeta, ložio, ali i pazio tor da ih slučajno vuci ne napadnu. Dešavalo se da me nevrijeme zatekne u planinu, ali ovakvo nevrijeme ne pamtim. Bila je prava katastrofa. Tek oko ponoći je stala mećava, a jutros je ugrijalo sunce. Sve je zaledilo tako da mogu da gazim po površici i obiđem stoku. Za sada je sve u redu“, kazao je Filipović „Vijestima“ u telefonskom razgovoru.

Sa njim su na Lukavici supruga i dvoje maloljetne djece, od 14 i 16.godina, koji su došli da vikend provedu sa ocem.

„Juče su najstariji sin i komšija pokušali da dođu do nas ali su ostali zaglavljeni pa su ih vatrogasci spasili. Dobro je da se sve dobro završilo. Pokušali su naši prijatelji da dođu do nas ali nijesu uspjeli od mećave, snijega i velikih nameta. Danas će šura iz Župe sa prijateljima pokušati da nekako dođe i donese sijena za stoku jer mora se ovo stado nahraniti. Dok se put ne probije do kolibe moramo ovdje ostati jer stoku ne smijem ostaviti. Od toga živimo. Nema nam mrdanja dok se put ne probije“, kazao je domaćin sa Zagarača.

Na Lukavici je i porodica Raičević koja je prije nekoliko dana otišla u Zagarač zbog krsne slave.

„I oni su se juče vratili. Stigli su nekako do Bara Bojovića gdje su ih sreli vatrogasci i pomogli im i ni živi ni mrtvi su stigli u katun. Morali su zbog stoke, jer ne smiju stoku ostaviti. Sada svi zajedno čekamo. Znam da je veliki snijeg, da je smrzlo sve, da su veliki nameti, ali se ipak nadamo da će probiti put i da ćemo sa stokom sići“, kazao je Filipović.

Prema njegovim riječima na Lukavici je napadalo oko 80 centimetara snijega, a po pojedinim usjecima ima i preko metar nameta. To su potvrdili i vatrogasci koji su juče evakuisali Filipovićevog najstarijeg sina, kao i još njih nekoliko, koji su ostali zaglavljeni na putu ka Lukavici.

Bonus video: