"Korisnicima stručnog osposobljavanja povećati naknade na 450 eura"

"Trenutno je visina naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja skoro duplo niža od visine zarade zaposlenog sa osnovim obrazovanjem u istoj instituciji u kojoj taj visokoškolac radi", kazao je poslanik SD Damir Šehović

16418 pregleda 22 komentar(a)
Sa današnjeg zasijedanja Skupštine, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore
Sa današnjeg zasijedanja Skupštine, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

Poslanici gotovo svih poslaničkih klubova danas su ocijenili da korisnicima programa stručnog osposobljavanja treba povećati naknade na 450 eura, ali i da treba utvrditi mehanizme kontrole i nadzora nad ovim programom.

Predlog izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem dostavili su Skupštini poslanici Socijaldemokrata (SD), a poslanik te partije Damir Šehović je rekao da je cilj da naknade visokoškolcima koji su dio Programa stručnog osposobljavanja budu uvećane sa 266 na 450 eura.

Istakao je da je cilj ovog predloga zakona uklanjanje diskriminacije prema svršenim visokoškolcima, te da bi na mjesečnom nivou trebalo izdvojiti pola miliona u ove svrhe.

"Trenutno je visina naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja skoro duplo niža od visine zarade zaposlenog sa osnovim obrazovanjem u istoj instituciji u kojoj taj visokoškolac radi", kazao je on.

Istakao je da je potrebna transormacija ovog programa, ali da je neophodna uključenost svih, od poslanika, preko Vlade, do samih korisnika.

Vlada, smatra on, treba da formira kompetentno radno tijelo koje bi do kraja godine izašlo sa konkretnim predlogom kako da se neutrališu problemi, ocijenivši da su benefiti ovog programa ipak veći nego nedostaci.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović kazala je da, iako postoji konsenzus da se podrže ovakvi zakoni, nameću se dileme, između ostalog, procjena na procjene na budžet.

Ona je rekla da se detektuju brojni problemi, te da program ima svoje dobre strane jer je veći broj visokoškolaca napokon dobio priliku da nađe poslodavca.

Međutim, navela je da je problem, između ostalog, to što se kroz ovaj program stiče samo radno istkustvo, bez radnog staža, te da su velike razlike između pojedinih struka u načinu i kvalitetu obuke.

Ona je istakla da je potrebna dobra opservacija ovog predloga jer imamo penzionere koji primaju daleko ispod ovog iznosa.

Poslanik Demokratske partije poslanika (DPS) Nikola Rakočević kazao je da će ta stranka podržati ovaj prijedlog, vjerujući da na taj način ispravljaju nepravdu prema svršenim visokoškolcima.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Dragan Bojović rekao je da se često dešava da poslodavci gledaju na visokoškolce kroz ovaj program kao na jeftinu ili besplatnu radnu snagu.

On je naglasio da ne postoji nadzor nad ovim programom, podsjetivši da bi kontrolu prema zakonu trebalo da radi inspekcija rada, koja se poslije godinu proglasila nenadležnom jer kontrolišu ugovore o radu.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić kazala je da će ta partija podržati predlog ovog zakona.

To je kazao i poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

I on je problematizovao to što se ogroman novac troši za naknade korisnicima, a ova lica ne ostvaruju prava iz radnog odnosa.

Istakao je da se ništa nije uradilo na terenu kreiranja produktivnog sistema kontrole i evaluacije programa.

"Ovaj program je mnogo više benefita donio poslodavcima nego visokoškolcima, opšta ocjena je i ovdje danas da je značajan broj poslodavca doživljavao kao mogućnost da ostvare pravo na besplatnu radnu snagu", zaključio je on.

Bonus video: