GP URA: Poruke Joanikija ne doprinose suživotu i međuvjerskom skladu

Nazadne ideologije koje pominje Joanikije nisu i neće biti budućnost Crne Gore uprkos neskrivenim namjerama pojedinaca da ako ništa, ono barem diskursom, podsjećaju da su one i dalje prisutne. Crna Gora ih je davno pobijedila i uvijek će nanovo"

12542 pregleda 26 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Građanski pokret URA saopštio je da poruke mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija sa tribine u Podgorici "ne doprinose suživotu i međuvjerskom skladu".

U saopštenju GP URA se navodi i da bi Joanikije kao crkveni velikodostojnik "trebao da vodi računa i brine o vjeri i zajednici na osnovama koje stoje u osnovi religije koju predstavlja".

"Crnu Goru nije zahvatio nikakav "ustašluk" već je ona država kako stoji u njenom Ustavu – jednaka i ista za sve njene građane u kojoj niko nije i ne smije biti diskriminisan zbog svog ličnog opredjeljenja ili pripadnosti. Nazadne ideologije koje pominje Joanikije nisu i neće biti budućnost Crne Gore uprkos neskrivenim namjerama pojedinaca da ako ništa, ono barem diskursom, podsjećaju da su one i dalje prisutne. Crna Gora ih je davno pobijedila i uvijek će nanovo", navodi se u saopštenju GP URA.

Dodaju da bi svi društveni subjekti koji imaju veliki značaj u javnom mnjenju morali bi brižljivije i odmjerenije vagati svoje riječi "dok su netrpeljivost i upoređivanje sa nazadnim ideologijama i savremenog trenutka neprihvatljivi, posebno kada dolaze od crkvenog velikodostojnika kakav je Joanikije".

Bonus video: