DPN: Svaki put iznova šokiraju mediji koji huškaju na kolege

"Nećemo učiti medije uređivačkoj politici i javnom interesu, ali apelujemo na njih da prestanu da targetiraju kolege, optužujući ih da pripremaju teren za hapšenja, ubistva, da navode ubice..."

29097 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) osudilo je targetiranje novinarke "Vijesti" Jelene Jovanović i direktorice i glavne i odgovorne urednice portala Libertas Olivere Lakić.

"Načelo solidarnosti sa kolegama, bez obzira na razlike u političkim i drugim uvjerenjima, koje nas obavezuje Kodeksom novinara/novinarki, odavno se ne poštuje u crnogorskom novinarstvu. Ali, svaki put iznova šokiraju mediji koji huškaju na kolege. Bez ulaženja u ciljeve medija i interesa javnosti za pojedine objave, još jednom skrećemo pažnju da su novinari/novinarke koji izvještavaju i istražuju organizovani kriminal i korupciju među najugroženijima u obavljanju posla, da su mnogi bili mete napada, prijetnji i ubistava. U Crnoj Gori ali i šire", navodi se u saopštenju.

U DPNCG ističu da je posebno zabrinjavajuće kada su na meti novinarke koje su već ugrožene i kao takve pod mjerama bezbjednosti Uprave policije.

"U konkretnom slučaju to su koleginice Olivera Lakić i Jelena Jovanović, koje izvještavaju o organizovanom kriminalu i već su više puta bile mete napada. Nećemo učiti medije uređivačkoj politici i javnom interesu, ali apelujemo na njih da prestanu da targetiraju kolege, optužujući ih da pripremaju teren za hapšenja, ubistva, da navode ubice... Neetično je, nemoralno i neljudski, a posebno je opasno".

Iz DPNCG očekuju od Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost da provjere sigurnost koleginica, a od Komisije za istrage napada na novinare traže da sa posebnom pažnjom prati slučajeve Lakić i Jovanović.

"Pozivamo medije da prestanu biti saučesnici u prljavim kampanjama i da se u izvještavanju rukovode javnim interesom. Medijska zajednica treba da uloži sve kapacitete volju i znanje da se obezbjedi samoregulacija, jer neke današnje objave zaista krše sva pravila Kodeksa novinara. Na žalost takvi slučajevi su veoma česti u medijima različitih uređivačkih politika. Pozivamo koleginice Jovanović i Lakić da nam se obrate ukoliko im je potrebna pravna ili bilo koja podrška, posebno nakon posljednjeg slučaja njihovog targetiranja", zaključuje se u saopštenju DNPCG.

Bonus video: