Glavni grad: Ne možemo dozvoliti povećanje cijena karata gradskog prevoza

"Usljed višestrukog povećanja cijene energenata, dva od tri prevoznika koja obavljaju gradski linijski prevoz pristupili su korekciji ili potpunom ukidanju prevoza na određenim linijama, suprotno ugovorima koji su potpisani sa Glavnim gradom i kojima im je povjereno obavljanje ove javne funkcije

9515 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni grad saopštio je da da se protivi povećanju cijena javnog prevoza i da razmatraju reorganizaciju linija u cilju, kako su naveli, pružanja kvalitetne usluge građanima.

"Usljed višestrukog povećanja cijene energenata, dva od tri prevoznika koja obavljaju gradski linijski prevoz pristupili su korekciji ili potpunom ukidanju prevoza na određenim linijama, suprotno ugovorima koji su potpisani sa Glavnim gradom i kojima im je povjereno obavljanje ove javne funkcije. Kao odgovorna lokalna samouprava, bez obzira na to što cijena naftnih derivata, kao osnovnog uzroka ovog problema, nije u nadležnosti Glavnog grada, pristupili smo pregovorima sa prevoznicima", saopšteno je iz Glavnog grada.

Dodaje se da je jedan od zahtjeva prevoznika prema Glavnom gradu bio da se dozvoli povećanje cijene karata za građane što u vrijeme globalne krize, kako su naveli, nisu mogli da dozvole.

"Drugi zahtjev prevoznika odnosio se na novčanu pomoć. Podsjećamo, Glavni grad je prethodno uplatio ovim prevoznicima kompletan iznos sredstava predvidjenih Budžetom za ovu namjenu. Svaka dodatna uplata, predstavljala bi kršenje propisa koji regulišu ovu oblast. Shodno navedenom, a kako smatramo da naši sugrađani zaslužuju kontinuiranu, kvalitetnu i pristupačnu uslugu javnog prevoza, u toku je iznalaženje trećeg rješenja koje može podrazumijevati preuzimanje dodatnih linija, pored postojećih četiri, kojima privredno društvo Glavnog grada sada upravlja", saopšteno je.

Podsjetili su da je na sjednici Skupštine Glavnog grada održanoj početkom jula usvojem prijedlog odluke o novoj nabavci autobusa u vrijednosti četiri miliona eura.

Bonus video: