Protest ispred CB Nikšić zbog "neadekvatnog i neprofesionalnog postupanja policije" 13. jula

"Ne pristajemo da se naše mirno građansko okupljanje u znak državnog praznika kriminalizuje

31417 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Grupa građana okupila se ispred zgrade Centra bezbjednosti Nikšić gdje organizju tzv. građansko stajanje u znak protesta zbog, kako su naveli, neadekvatnog, nedovoljnog i neprofesionalnog postupanja policije i prekida proslave 13. jula.

"Ne pristajemo da se naše mirno građansko okupljanje u znak državnog praznika kriminalizuje. Ne pristajemo da se prikrivaju činjenice o propustima policije i sprezi načelnika CB Nikšić sa neočetničkom vlašću u Nikšiću. Javnost traži izvinjenje, sankcionisanje odgovornih izgrednika ali i policijskih straješina i odlučnu borbu protiv radikalnih ekstremističkih grupa", poručili su u pozivu za okupljenje.

protest Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Skup je počeo, na predlog građanskog aktiviste Aleksandra Zekovića, minutom ćutanja za sve nevine žrtve stradalih u mjestu Velika u Drugom svjetskom ratu.

"Prekid proslave državnog praznika 13 . jula i nasilje u Nikšiću su namjerno osmislili i sproveli u djelo rukovodstva nikšićke policije i nikšićke opštine. Podjele u Crnoj Gori su dnevnopolitičkom i ideološkom zloupotrebom policije dovedene do krajnjih granica usijanja. Umjesto da nas sve okupi evropska budućnost i veliko da članstvu i životu Crne Gore u Evropskoj uniji policija je odlučila da na djelu pokaže da u Crnoj Gori novodno postoje dva nacionalizma i dodatno podstakne podjele i netrpeljivost", kazao je Nebojša Mrvaljević izvršni direktor Foruma građana " Luča".

Nebojša Mrvaljević
Nebojša Mrvaljevićfoto: Svetlana Mandić

Vuk Nikčević, kazao je da je Nikšić uvijek bio slobodarski grad i da ih nikakave nacionalističke i fašističke prijetnje nijesu zaustavile da se okupe u i zajednički proslave 13. jul.

"Svi koji smo došli na proslavu imali smo puno povjerenje u policiju i vjerovali da će svima garantovati sigurnost. Vjerovali smo policiji da niko ne može biti ugrožen samo zato što ne zaboravlja svijetle tekovine Crne Gore koje trebaju biti na ponos svima bez bez obzira koje smo vjere, nacije ili političkog uvjerenja. Kao neko ko pripada crnogorskoj mladosti razočaran sam postupanjem policije. Stid me je u njihovo ime što su tog dana okrenuli leđa građanima i predali nas u ruke onima koji šire mržnju, podjele i koji hoće da satru građansku i antifašističku Crnu Goru. Sram vas bilo zbog toga", kazao je Nikčević.

Vuk Nikčević
Vuk Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

Poručio je da crnogorska mladost ima znanje, snagu i hrabrost da se odupre svim pokušajima nacionalističke i neofašističke radikalizacije.

"Mladi Crne Gore znaju da je borba za Crnu Goru i njeno mjesto u Evropsku uniju zapravo borba za vlastite interese, to je borba za našu stvar, to je borba za ljudska prava, dostojanstvo i uspješne institucije. U toj borbi zahtijevamo - i imaćemo - poštenu, politički neutralnu i profesionalnu policiju, policiju koja ne bježi od nacionalista i koja najbolje šćeri i sinove ove zemlje ne predaje u ruke vampirima prošlosti", poručio je Nikčević.

Okupljenji su zviždali na pomen policije i imena načelnika CB Nikšić Dragoljuba Pekovića.

Dragana Marković pročitala je obraćanje penzionerke Ranke Božović iz Nikšića koju je za sada nepoznati policijski službenik pogodio patronom suzavca u nogu i usljed čega je pala i pretrpjela teške tjelesne povrede - prelom ruke i druge povrede.

"Žao mi je što zbog zadobijenih povreda i posljedica od njih, nijesam fizički u mogućnosti da budem večeras sa vama. Na našu žalost, dođe vrijeme da se ljubav prema domovini kažnjava suzavcima, gumenim mecima, šok bombama i povrijeđivanjem sopstvenih građana, koje viđesmo i ośetismo i na Belvederu i ođe, u Nikšiću. Dođe zli vakat za Crnu Goru, da se patriotizam kažnjava, nasilnici ne privode i ne procesuiraju. Njima je naprotiv omogućeno da ljepotu proslave na Trgu, za kratko vrijeme pretvore u horor i nasilje čija sam žrtva i sama bila. I ne samo ja. Nedužna đeca i majke su gutale i udisale dim suzavca, trudnice, prijatelji grada Nikšića iz svih krajeva Crne Gore. Mnogo je povrijeđenih i ohrabrujem ih da podnosu pritužbe zbog kršenja ljudskih prava. Ne viđeh te večeri u hitnoj službi nijednu osobu kojoj je bila potrebna pomoć ili je bila povrijeđena, od onih, koji su namjerno i nesmetano umarširali u Manastirsku ulicu i izazvali haos građanima koji su imali samo jedan grijeh - proslavljali su dvostruki praznik svoje države", navela je Božović u obraćanju koje je pročitala Marković.

Dragana Marković
Dragana Markovićfoto: Svetlana Mandić

Navela je i da je proslava zvaničnog praznika prekinuta i da "protiv nas se masovno pokreću prekršajni i krivični postupci".

"Te postupke štancuju upravo oni koji su i odgovorni za nasilje u Nikšiću i koji su politički i vjerski zloupotrijebili policiju koja treba da bude servis u službi svih građana. I dalje obilazim ljekare i trpim bolove samo zato što me je nesavjesni policajac pogodio suzavcem i to na prostoru đe nikoga nije bilo oko mene a posebno ne remećenja reda ili neprimjerenog ponašanja prema policiji. Ne pristajem na to da treba da budem kažnjenja samo što smo aktivna u borbi za demokratizaciju i spašavanje građanske i antofašističke Crne Gore i samo zato što sam bila na proslavi državnog praznika i na njemu se ponašala pristojno, civilizovano, dostojanstveno", navela je između ostalog Božović.

Zeković je kazao da su se okupili zato što su, kako ne naveo, "posebno zabrinuti zbog mogućnosti da stradaju nevini ljudi".

"Kada neko u policiji ne radi profesionalno i ne govori istinu onda obično stradaju nevini. Pozivanja u policiju učesnika 13. julske proslave su masovna i ne može isključiti mogućnost da su mnoga od njih neosnovana, u funkciji pritiska i konstrukcije daljih optužbi. Povjerenje u policiju je ozbiljno narušeno... Ne želimo podjele u policiji po etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Želimo da jedinstveno svi policijski službenici rade odgovorno i savjesno, poštuju zakone i ljudska prava građana", rekao je Zeković.

Dodao je i da nemaju povjerenja u policiju "i zato što nijesu učinjeli ni mimalne korake da im trebamo i možemo vjerovati".

Aleksandar Zeković
Aleksandar Zekovićfoto: Svetlana Mandić

On je pitao Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Sinišu Bjekovića "zašto ćuti o brojnim činjenicama koje idu u prilog tvrdnji da su se na Cetinju, kao i sada u Nikšiću, dogodile brojne policijske zloupotrebe".

"Zašto ćuti da su policijski službenici imali dvostruke oznake, navodno stare i nove. Zašto su imali dvostruke oznake, da li je to zato da bi se građani zbunili ili ograničio domet budućih provjera. Takođe pitanje za ombudsmana zašto ćuti o tome da su policijski službenici, to je utvrđeno, po naredbi starješina, sačinili i netačne izvještaje o upotrebi sredstava prinude. Policijski službenici su masovno, po naređenju, lažirali izvještaje o upotrebi sredstava prinude obično priznajući upotrebu hemijskih bombi ali vrlo rijetko upotrebu hemijske puške, posebno onda kada su patrone suzavca, kao i sada u Nikšiću, ispaljivali direktno u tijela građana. I treće pitanje za ombudsmana zašto nije reagovao kada je premijer Zdravko Krivokapić donio odluku da nagradi sve policijske službenike koji su djelovali na Cetinju bez obzira što neki od njih nijesu postupali zakonito i profesionalno i tako unaprijed obezvrijedili postupke kontrole", rekao je Zeković.

On je pročitao i zahtjeve okupljenih, između kojih se traži da Uprava policija i MUP "upute jasno i nedvosmileno izvinjenje zbog propusta i prekoračenja", kao ida se sa pozicije načelnika Centra bezbjednosti Nikšić smijeni Dragoljub Peković.

Zeković je pitao da li je predsjednik Opštine Marko Kovačević saslušan zbog saopštenja u kome pominje da su, kako je kazao, Crnogorci fašisti i polusvijet, da li je Sergej Ćetković prijavio da mu je prijećeno i da se osjetio ugroženim, ko su visoki policijski funkcioner i svešteno lice koji su stajali ispred Parohijskog doma neposredno prije događaja i dogovarali, kao i ko su četiri lica iz grupe "od oko 80 provokataro koja su dobila novčanu nadoknadu da polome i unište ugostiteljski objekat Cafe cafe".

Građani su se nakon održanih govora razišli.

Bonus video: